A rovat kizárólagos támogatója

Egerben, a Mobilitási Hét zárókonferenciájának és a Tükörben a Világ kiállítás megnyitójának előestéjén izgatottan vártuk a Gömörszőlősről érkező kis kiállítás kiegészítő darabjait.Megérkezett, időben.

Az érdeklődők már Felsőtárkányon szintén találkozhattak a tárlat miniatűr változatával. Eger városa, a Minorita Rend Szent Hedvig Kollégiuma a Dobó téren, méltó helyen fogadta,  a Kaptárkő Egyesület pedig koordinálta a tárlatot.Az előzetes tréningen kőkemény szakmai  kiképzést kaptunk a killítás megálmodóitól ,Edittől és Orsitól. A tárlatvezetők 20 év körüli fiatalok s én az örökzöld ökológus nagyi –  lelkesen készültünk és vártuk az érdeklődőket egy hónapon át.A látogatottság lankadatlan volt. Délelőtt, délután, hétfőtől szombatig, óvodástól főiskolásokig, nyugdíjasoktól, külföldi túristákig, várakozó, kíváncsiskodó násznéptől visszatérő gyerekekig, akik szüleiket hozták el, bemutatni élményeijet. Az időjárás is gyönyörű volt, s terjedt a jó híre a kiállításon látottaknak és hallottaknak.Mire van szüksége az emberiségnek?

Hogyan találhatjuk meg a boldogságot akkor is, ha csak szükségleteinket elégítjük ki a mohó igényeink helyett? Mindezekre a kérdésekre igyekszik válaszoni a Tükörben a Világ kiállítás, művészi módon, az újrahasznosítás lehetőségeit folytonosan hírdetve ,a fenntarthatóság felé vezető útonA kiállítás szemléletformáló, hiánypótló s nagy öröm a pedagógusok öszinte érdeklődése, aktív bekapcsolódása az "Interaktív kalandtúrába". Így miután a jelenlegi oktatási rendszer alkalmatlan a környezet és fejlődés összefüggéseinek integrált kezelésére,holisztikus szemlélettel nevelésre, a kiállításon tapasztaltak segítik a környezettudatos nevelést,segítik, az állandóan változó ismeretek rendszerezését , a rendszerszemlélet elmélyítését.Módunkban állt az ismeretek közvetítésére,kipróbálására a diákokkal,s a látottak kapcsolódást biztosítanak az ismert és ismeretlen élethelyzetek kezelésére.Ezt nagyon élvezte minden korosztály.Azok az események, melyek külön, külön , globálisan jelentéktelennek tűnnek, a VÁLASZTÁS szobában például ,a patak, erdő, élőhely elcsúfítása, így a desodoros palackok eldobálása, használata, CFC gázok kibocsátása :összeadódva az éghajlatváltozásra hatnak.PET palackok újrahasznosításáról meglepően kevés diák tud és még jobban meglepődnek a polár pulcsijuk eredetét illetően.A TUDÁS szobában környezeti vonatkozásban az ökológiai lábnyomok bemutatása, számítások- egyéni és csoportos, információt nyújt arról, hogy egy ország lakossága mennyire terheli a globális környezetet és mindennek nagy része az enrgiafelhasználással függ össze.

A TÚLÉLÉS szobában igen kevesen hallottak a méltányos kereskedelem előnyeiről,mely a kizsákmonyálás ellen nyújt védelmet, fáként a nők, esőerdők lakói és a kiskorú gyermekek védelmében. Tisztáztuk, természeti erőforrásokhoz való hozzáférés lehetőségeit biztosítani kell, és legyen fenntartható az az elképzelés, hogy azok jövedelme nőjön, akik az erőforrások kíméletével dolgoznak.S a magyar család helyi piacról összeállított "táplálékcsomagját", s a megtett km-eket elemzve,azt a futurisztikus álmot ültethetjük el, hogy elérjük, amikor a tőkés helyben lesz érdekelt s a helyi erőforrásokat fenntarthatóan használjuk s helyi piacok elégítik ki az igényeket.

A 15-19 évesek és nevelőik a BIZTONSÁG, ALKOTÁS ÉS IDENTITÁS szobában felelvenedtek s izgatottan figyelték társaik és velük együtt "játszó"tanáraik válaszát a kis cetliken lapuló kérdésekre, táblákon elhangzó információkra.Időként heves viták robbantak ki , amennyiben társaik nem voltak eléggé önkritikusak, valamint megható volt a szülők szeretetének beismerése azon kamaszoktól, akik lehet naponta vadul védik az igazukat ,most ellágyulva beszéltek a biztonságot adó , szerető szülői fészekről,nagyszülőkről testvérekről, családról. Mindezt persze inspirálta Dara és társai életének bemutatása.S haéadtunk felfedező utunk végső állomásaihoz, kiderült a PIHENÉS szobában, hogy át kell gondolnunk napirendünket , olvasára kevés, tévézésre sok időt fordítanak a felnőttek és a 10-14! éves korosztály, 14-19 évesek zenéthallgatnak és hajtanak, tanulnak, tanulnak s közben elfelejtenek felnézni a csillagos égre…

Az ÁLOM és SZERETET szobában kiderítettük csak akkor valósul meg álmunk, ha hajlandók vagyunk tenni értük, és mindennek, a boldogságnak a mozgatórugója a szeretet.A színes párnák nemcsak a végső következtetéseket és összefoglaló gondolatokat, nagy jövőbeni elhatározásokat, környezettudatos életmód alapjainak a betartását sugallták és mindezt segítették a "Szeretetfára" írt a bölcseletek, de kreatívitásra ösztönték a jelenlévőket.A Tükörben a Világ kiállítás megalapozottá tette azt a sokat halllott,de eddig nem egészen jól értelmezett üzenetet, hogy jelenlegi életvitelünk fenntarthatatlan. Ki-ki meghatározta min is kell sürgősen változtatnia(felírni gyakran elfelejtettük:))

Ami megfogalmazódott a résztvevőkben:- vízfogyasztás csökkentése, szelektív hulladékgyűjtés komolysága, tétje, helyi termékek vásárlása,több időtöltés a szabadban, családdal, képzelődés helyett aktívitás álmainkért, alternatív megoldások az energiatakarékosság ügyében.Aki a kiállításon résztvett akár önállóan, akár vezetésünkkel kapott egy batyut, amiértékekkel megtöltött és felejthetetlen élmény.

A kiállítás üzenete eljutott Eger lakosaihoz.
Legyen minden fenntartható!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás