Hirdetés

A mobiltelefonok előállításához ritka nyersanyagokat használnak, a gyártás, a szállítás és a használat pedig jelentős károsanyag-kibocsátással és hulladékkal jár. Éppen ezért aggasztó, hogy aránylag kevés időt töltenek el egy tulajdonosnál: az NMHH kutatása szerint a használt mobiloknak mintegy fele legfeljebb kétéves, 85 % pedig nem idősebb öt évnél.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly végzett kutatása alapján Magyarországon a 14 év feletti lakosság 94 százaléka használ mobiltelefont. Fontos volna, hogy a fogyasztók a használat és a vásárlás során fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vegyenek. Ehhez elsősorban hosszú élettartamú készülékekre volna szükség. Ám mivel a technológia gyorsan avul, az emberek gyakran cserélnek készüléket – figyelmeztet közleményében  az  NMHH. A használt mobilok 53 százaléka legfeljebb kétéves, 85 százaléka pedig kevesebb, mint öt. Az ennél régebbi készülékeket jellemzően az idősebbek és a telefonon nem internetezők használják.

Mi volt a fő oka annak, hogy lecserélte az előző mobiltelefonját?
bázis: 16 éves vagy idősebb internetező lakosság, aki cserélt le mobilt%
Elavult a készülék, nem rendelkezett valami fontos funkcióval15%
Megrongálódott a készülék vagy elhagytam11%
Elromlott a készülék25%
Túl gyakran kellett tölteni11%
Kaptam egy új készüléket (ajándék vagy céges telefont)11%
Meguntam, újabb modellre, dizájnra akartam váltani12%
Kaptam egy kedvező ajánlatot az új készülékre9%
Egyéb1%
Nem tudom5%

A mobilok rövid életciklusának nem csupán a technológiai avulás az oka. A lecserélt készülékeknek csupán 26 százaléka veszett el, tört össze vagy avult el menthetetlenül. 35 százalékuk elromlott vagy az akkumulátor szorult volna cserére. Ezek a telefonok megfelelő kialakítás, alkatrészellátás, szervizhálózat mellett talán javíthatók lettek volna, ezzel csökkentve az új termék gyártásával járó környezeti terhelést. A készülékek 32 százalékánál a csere elkerülhető lett volna, mert a mobil megfelelően működött, de a használó mégis újat kapott, kedvezmény hatására vásárolt, vagy csak megunta korábbi, divatjamúlt darabját.

mobiltelefon anyagösszetétel

Az újrafelhasználás, a megunt készülékek másodlagos piaca szintén csökkentheti a gyártás iránti igényt. Viszont talán éppen a gyors avulás miatt az embereknek csupán 15 százaléka mobilozik használtan vásárolt vagy kapott készülékkel. A nagy többség (82%) újonnan szerezte be telefonját. Az NMHH felhívja rá a figyelmet:

a leginkább környezetbarát mobiltelefon az, amit nem gyártottak le.

A lecserélt készüléket a használók negyede ajándékozta vagy adta el, ezzel segítve az újrafelhasználást. Ez az arány látszólag ellentmond a korábban említett, 15 százalékos másodkézből származó mobilhasználói aránynak. Ám feltételezhetjük, hogy az elajándékozott készülékek jelentős részét gyerekek használják, akikre a kutatás nem terjedt ki. A többség (56%) új készülék vásárlásakor inkább megtartotta előző telefonját. Csupán tizedük adta le elkülönített hulladékként, újrahasznosítás céljából, 3 százalék pedig egyszerűen a szemétbe dobta az ipar számára értékes, ám szennyező hulladékot.

Fontos tudni, hogy az NMHH „Netre fel!” készülékcsere-programjában az elavult, 4G-s hálózatra kapcsolódni nem tudó mobilokat állami támogatás mellett újabbra lehet cserélni, a kereskedőknél leadott készülékek pedig újrahasznosítják.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás