A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: greendex

Túl sok szenet égetünk el, miközben az 1,5 fokos cél eléréséhez már inkább bezárni kellene az erőműveket, semmint újabbakat nyitni.

A Guardian cikke a Global Energy Monitor nevű nonprofit szervezet friss felméréséről számol be, melyből kiderül, hogy tavaly több új szénerőmű épült, mint amennyit bezártak: 45 gigawatt új kapacitásra jutott 26,8 gigawatt, amit kivezettek.

Mindezt annak ellenére, hogy a COP26 klímacsúcson közel 200 ország állapodott meg arról, hogy a szénerőműveket fokozatos kivezetik. Ezzel párhuzamosan a Nemzetközi Energiaügynökség arra figyelmeztetett, hogy semmilyen új fosszilis tüzelőanyag-kitermelésre nem kerülhet sor, ha a világ a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokra akarja korlátozni.

Bár a világjárvány előtt a globális szénfelhasználás csökkenő tendenciát mutatott, de a világméretű lezárások és a gazdasági felfordulás miatt újra megnőtt a szénprojektek száma, különösen Kínában. A 2021-ben beépítésre került 45 gigawatt összkapacitás 56%-ért felelps az ázsiai ország.

Az újonnan kiépült kapacitások túlnyomó többsége egyébként is Ázsiában összpontosul, Kína után India (6,4 GW), Dél-Korea (3,1 GW) és Indonézia (2,8 GW) áll.

Az IPCC legutóbbi értékelésében a szénerőművekkel kapcsolatban azt írták, hogy az 1,5 fokos cél eléréséhez 2030-ig le kellene állítani az új széntüzelésű erőművek építését, a fejlett országokban pedig ki kellene addigra vezetni őket. Jelenleg 79 országban több mint 2400 széntüzelésű erőmű működik, ami összesen közel 2100 GW kapacitással.


Putyin háborúja a klímavédelmet is bedönti

Lengyelország jelezte: a korábbi 2049-es céldátum után is elő akar állítani kőszénből áramot. A szándék aláássa az Európai Unió tavaly összeállított – a tagállamok és az Európai Parlament által még nem megszavazott – energiaellátásról és károsanyag-kibocsátásról szóló tervezetét, amely 2050-re tűzte ki a klímasemlegesség elérését. RÉSZLETEK >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek