A rovat kizárólagos támogatója

Orbán Viktor ma nagy meglepetésre klímavédelmi akciótervet hirdetett. A miniszterelnök mai évértékelője klímavédelem szempontjából kétségtelenül trendfordulót jelez. Hol vagyunk már “a környezetvédelem egy baloldali issue” gondolattól vagy a “klímahiszti”-től, ahogy eddig próbálta a kormánypárt leírni a környezetügyet. Az évértékelőt értékelték az ellenzéki pártok:  az LMP szerint Orbán Viktor mesevilágban él.

Ha saját és kormánya teljesítményét kell elismerni, akkor Orbán Viktor nem fukarkodik a nagy szavakkal. Egy kéztördelős felvezető után kijelentette, hogy kormányzásának elmúlt tíz éve volt a legsikeresebb a Trianon utáni Magyarország történetében, vagyis az elmúlt 100 évben. A kormányfő 22. évértékelőjén sokat dicsérte gazdaságpolitikai eredményeiket, ugyanakkor az elmúlt időszakhoz hasonlóan most is felhozta, hogy fekete felhők gyülekeznek az európai gazdaság feje lett, kérdéses, hogy az eurozóna megtorpanása mennyire lesz hatással a magyar gazdaságra és kormány mozgásterére.

Üzent a fiataloknak

Az önfényezésen és a visszatérő topikokon túl látványos volt, hogy Orbán olyan témákról is hosszan beszélt, amelyet a Fidesz szempontjából visszaesést jelentő önkormányzati választások után tematizálták a jobboldali közbeszédet. Kedves fiatalok felkiáltással nyitotta meg gondolatait arról, hogy az elmúlt tíz évben felnőtt egy olyan generáció, amelyiknek már semmit sem mond, hogy mi volt 2010 előtt. Tavaly ősszel a kormánypárti holdudvarból sokan elmondták, hogy a párt kezdi elveszíteni a fiatalok, pontosabban a politikai térképre újonnan felnövők között már korántsem áll olyan jól a Fidesz, mint az idősebb korosztályokban.  Azzal, hogy Orbán elővette a témát, gyakorlatilag elismerte, hogy ő is látja a problémát, amivel komolyan foglalkozniuk kell. Aki sohasem látott medvét, nem is fél tőle, de jó ha tudjátok, hogy a medve nem játék – üzente Orbán a fiataloknak.

Tovább zöldült

Részben a fiatalok megszólításához kapcsolódva Orbán folytatta a januárban megkezdett utat, beszédének főattrakciója egy klímapolitikai bejelentés volt. Mondanivalójának azzal próbált nagyobb súlyt adni, hogy a klímaváltozásról nemcsak apaként, hanem a jövő generációért aggódó nagyapaként is beszélt.

Szembetűnő volt, hogy míg januári évindító sajtótájékoztatóján óvatosan fogalmazott a klímaváltozásról, akkor kétszer is kijelentette, hogy nem lehet baj, ha az ország szépen, nyugodtan alkalmazkodik a változó környezethez, most erősebben szavakat használt, kétszer is kijelentette, hogy klímaválság fenyeget.

Látványos az is, hogy Orbán a klímavédelmet felemelte a saját szintjére, ezzel üzenve a táborának és választóknak, hogy kiemelt témaként kezeli a klímaügyet. Erre utal az is, hogy nemcsak simán bejelentette a klímavédelmi akciótervet, már a csütörtöki Kormányinfón megkapta a felvezetést Gulyás Gergelytől, aki akkor még csak annyit mondott, hogy vasárnap nagy bejelentésre készül a miniszterelnök.

MÁS KÉRDÉS, HOGY A KLÍMAVÉDELMI AKCIÓTERV VALÓJÁBAN NEM ÚJ, INKÁBB KORÁBBI ELEMEK ÖSSZEFÉSÜLÉSÉNEK TŰNIK.

A napelemek kapacitásnövelését már lehet tudni, a faültetés is zajlik, és a Magyar Nemzeti Bank is bejelentette már a zöld kötvényprogramot. Igaz, ezek külön-külön lényegesen kisebb fényt kaptak a kormányzati politikában, míg Orbán nem fűzte egybe a klímavédelmi programmá. Folytatás az indexen >>>

Orbán Viktor zöld kötvényt ígért, de mi is ez?

A zöld kötvény olyan adósságpapír, aminek értékesítése révén az államok kifejezetten környezetvédelmi célú beruházásokra szerezhetnek forrást. Az egyre népszerűbbé váló finanszírozási forma lényege, hogy a hitelfelvétel és a beruházás egy auditálási folyamaton megy keresztül, amelyen keresztül a kötvényt megvásároló biztos lehet benne, hogy a pénze arra a célra fordítódik, amelyet az állam megígért.

Felmerülhet a kérdés, hogy most, amikor a világban ennyire olcsón tudnak eladósodni az államok, miért kell kötött formában forrást bevonni.  Erre Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezetője a közelmúltban így válaszolt a Portfolio-nak >>>

Áder áttörte a klímaközömbösség falát, Orbán bezöldült

Orbán Viktor komoly arccal bejelentette, Áder János érte el azt, hogy az emberek már figyelnek a klímaváltozásra. Szerinte Brüsszelben is harcolt a karbonsemlegességért a magyar kormány, amit így 2050-re elérhetünk. Arról nem beszélt, hogy éppen a magyarok vétóztak klímaügyben. A hirtelen bezöldülő Orbán tehát bejelentette, hogy karbonsemleges EU-t és Magyarországot szeretne. Ez nehéz, de nem lehetetlen szerinte.

A héten elfogadott klímavédelmi tervről azt mondta, hogy harcolni fognak az illegális szemétlerakók ellen, két éven belül teljesen felszámolnák ezeket, betiltják az egyszer használatos műanyagokat, megvédik a folyókat a külföldi szennyezésektől, elvárják a multiktól a környezetvédő technológiák alkalmazását, meghatszorozzák a napelemkapacitást, támogatni fogják az olcsó elektromos autók használatát, 2026-tól csak elektromos buszok beszerzését engedik, és bevezetik a zöld államkötvényt is, amiből a klímavédelmet támogatják.
Cselekedjünk, ne csak sopánkodjunk! – mondta Orbán, akit korábban nem annyira érdekeltek ezek a kérdések, de ahogy egyre többen beszélnek a klímaváltozás elleni harcról, a Fidesznek is fontos lett.

A héten a kormány klímavédelmi akciótervet fogadott el.

Július 1-ével elkezdik felszámolni az illegális szemétlerakókat és büntetik a szennyezőket. Betiltják az egyszer használatos műanyagokat, lehetővé teszik a fém és üvegpalackok visszaváltását. “Meg fogjuk védeni a Dunát és a Tisztát.”

Szigorú fellépés a multikkal szemben, el fogják várni tőlük, hogy környezetbarát megoldásokat alkalmazzanak. A kormány a következő két évben 32 milliárd forinttal támogatja a kis és középvállalkozások zöldítését.

“Minden újszülött után 10 fát fogunk ültetni, ezzel 2030-ra elérjük, hogy 27 százalékkal növekedjen az ország erdős területe. Tíz év alatt meghatszorozzuk a naperőművek kapacitását” – mondta Orbán, aki szerint támogatni fogják az elektromos autók vásárlását, hogy az elektromos autó ne csak a gazdagok kiváltsága legyen. Végül bejelentette, hogy Lengyelországhoz hasonlóan zöld államkötvényt bocsátanak ki.

Vázlatpontokban:

  • Megbüntetik az illegális hulladéklerakókat, két éven belül felszámolják az illegális szemételepeket.
  • Betiltják az egyszer használatos műanyagok használatát.
  • Visszaválthatók lesznek az üveg- és műnyagpalackok, valamint a fémdobozok.
  • Megvédi a kormány a folyókat a külföldről érkező hulladékoktól. “Képesek leszünk a Dunát és a Tiszát megtisztítani a műanyagoktól.”
  • Szigorú fellépés lesz a Magyarországon működő multinacionális cégekkel szemben. Elvárják tőlük, hogy környezetbarát technológiát alkalmazzanak.
  • A következő két évben 32 milliárd forinttal támogatja a kormány a kkv-k megújulóenergia-termelését.
  • Minden újszülött után 10 fát ültet a kormány, összesen egymilliót. 2030-ra Magyarország erdővel borított területe 27%-ra növekszik.
  • Meghatszorozza a kormány a naperőművek kapacitását a következő 10 évben.
  • Olcsó elektromos autók megjelenését és használatát támogatja a kormány, hogy az ne csak a gazdagok kiváltsága legyen.
  • 2022-től csak elektromos buszokat lehet forgalomba helyezni a városi közlekedésben.
  • Bevezeti a kormány a zöld kötvényeket, az ilyen formában kibocsátott állampapírokból befolyó forrást klímabarát programokra költi az állam.

Orbán Viktor Várkert Bazárban tartott évértékelőjére az ellenzéki pártok is reagáltak. 

LMP: Orbán Viktor mesevilágban él 

Az Orbán Viktor miniszterelnök által vasárnap bejelentett klímavédelmi intézkedéseket már régen meg kellett volna tenni, azok nincsenek összhangban a jelenlegi kihívásokkal – mondta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus kiemelte: kizárólag akkor tudnak hinni a kormánynak a környezet- és természetvédelem területén, ha azonnali érdemi változtatásokat hajt végre.

SCHMUCK SZERINT ELSŐKÉNT LÉTRE KELLENE HOZNIA EGY KLÍMA- ÉS FENNTARTHATÓSÁGI MINISZTÉRIUMOT, TOVÁBBÁ A KÖLTSÉGVETÉSBEN IS FORRÁSOKAT KELLENE ELKÜLÖNÍTENIE AZ ÁGAZATNAK.

Kiemelte, az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben nem tett semmit a környezet- és természetvédelem területén, sőt teljesen leépítette annak intézményrendszerét is, kezdve a szaktárca megszüntetésével. Az LMP politikusa szólt arról is, a kormányfő nem veszi figyelembe, hogy a megújuló energiaforrásoké a jövő, amikor az “atomenergia bebetonozásával” akarja csökkenteni az ország szén-dioxid kibocsátását. Megjegyezte továbbá, a karbonsemlegesség eléréséhez nem elég csupán fákat ültetni, hanem erdőket kell létrehozni.
A többi ellenzéki párt véleménye itt olvasható >>>

Nyitókép: Orbán zöldül forrás: szarvas/ Index

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás