A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

A 40-es évek Amerikájában Idahónál elszaporodtak a hódok, mire a helyi vadőrök kitalálták, hogy átröptetik őket más helyszínekre és ejtőernyővel ledobják őket. Erről került most elő egy sokáig elveszettnek hitt felvétel.

Több mint ötven évvel ezelőtti filmfelvételt találtak Idaho állam egy településektől távol eső vidéken, melyen hódok és más kis rágcsálók ejtőernyővel zuhannak a mélybe. 

A különös vadgazdálkodási eljárás oka az volt, hogy az 1940-es években a környéken igen elszaporodtak a hódok és a hivatal néhány munkatársa új módszerrel akarta kezelni a problémát, elfogták a rágcsálókat, speciális utazódobozokba ültették őket, ezekre ejtőernyőt erősítettek, majd a beszédes nevű No Return (nincs visszaút) vadonban, a Frank Church-folyó fölött kidobták őket egy repülőgépből.

 

A Boise State Public Radio szerint a hírhedt hódrepítős felvétel 1950 körül készült, de hosszú időn át senki sem tudta, hol van. Nemrég azonban Sharon Clark hal- és vadtörténész rábukkant. Kiderült, hogy hibásan címkézték fel és eddig rossz helyet tárolták. Most digitalizálták, az idahói Történelmi Társaság és a vad- és halgazdálkodási hivatal feltöltötte a Youtube-ra. A felvételen látszik, hogy az összes állat sértetlenül élte túl az ejtőernyőzést.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás