A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Veszélyezteti az őszi vetésű növényeket Békés megyében a mezei pocok elszaporodása – közölte a Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.

A jól fejlett növényállományban a fertőzöttség közepes, de vannak erősen fertőzött táblák is – mondta Roszkos Zoltán Ákos igazgató. A rágcsálók száma egységnyi területen már most jóval több, mint egy átlagos mezőgazdasági évben. A járatgócokkal teli területeken nagy foltokban lehet számítani az őszi árpa, az őszi búza és a káposztarepce kipusztulására. A mezei pocok a dél-alföldi mezőségi talajok jellegzetes kártevője, amely enyhe őszi és téli időjárás esetén könnyen elszaporodik. A növényvédelmi szakemberek az idén a háborítatlan lucernaföldeken, az árokpartokon és a legelő területek melletti szántóföldeken már megfigyeltek járatgócokkal teli területeket.

Roszkos Zoltán Ákos emlékeztetett arra, hogy a termelőknek tavaly ősztől 120 napjuk nyílt arra, hogy védekezési engedélyt kérjenek, a határidő február második felében jár le. A Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságon a szokásosnál jóval több termelő jelentett be eseti védekezést.  A kártevő ellen mechanikai úton és kémiai hatóanyagokkal is lehet védekezni. Hatásos eljárásnak számít a mélyszántás, amely nemcsak a pockokat, hanem járatrendszerüket, fészkeiket is elpusztítja.

Az igazgató azt mondta, Békés megyében sokan alkalmaznak biológiai védekezést a mezei pocokkal szemben. A táblákban a gazdálkodók másfél méter magas ülőfákat helyeznek el, amely vonzó pihenőhely a ragadozó madaraknak vadászat közben.

Veress Vilmos, a Békés Megyei Kormányhivatal Mezőgazdasági Igazgatósága főfalugazdásza azt mondta, hogy a megyében a szántóföldi növények az idén az átlagosnál jóval fejlettebbek, különösen az őszi káposztarepce mutat látványos képet. A januári hideg nem okozott kárt a növénykultúrákban, a terület jelentős részét hó fedi. A mínusz tíz fok alatti hőmérséklet a hóval nem fedett részeken okozhat kárt.

Tavaly az átlagosnál jóval kevesebb csapadék hullott le, különösen az év utolsó hónapjaiban, így a növények jól hasznosították a most januárban lehullott, az átlagot meghaladó 32,4 milliméter csapadékot. A vízháztartás azonban még nincs egyensúlyban, a talajvízszint Békés megyében 2014. januárjában 29 milliméterrel elmaradt az átlagtól. A megyében tavaly ősszel 101 ezer hektár őszi búzát vetettek, 15 500 hektár őszi árpát és a 11 200 hektár káposztarepcét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek