Hirdetés

Elsősorban a Mal Zrt. a felelős a tavalyi kolontári vörösiszap-katasztrófáért, mert a megengedettnél sokszorosan meghaladó mértékben túltöltötte az iszaptározót. Konkrét felelősöket nevezett meg a kolontári katasztrófát vizsgáló bizottság.

Az Országgyűlés kolontári vörösiszap-katasztrófát vizsgáló, Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő  vezette bizottsága tegnap elfogadta a felelősöket megnevező és okokat feltáró jelentését, és az arra épülő határozat-tervezetet, melyet benyújtott a parlament elé.

A 2010. október 4-én bekövetkezett katasztrófa óta ez az első olyan hivatalos állásfoglalás, amely konkrét felelősöket nevez meg és okokat tár fel. Az elfogadott dokumentum legfontosabb eleme a MAL Zrt. döntő felelősségének megállapítása. A bizottság szerint a cég az engedélyeiben leírtaknál jóval nagyobb mennyiségű lúgos folyadékot halmozott fel a tározóban lévő vörösiszap tetején, és a gátfalak állapotát sem ellenőrizték megfelelően. A jogi szabályozásban található kiskapukat felhasználva az erősen maró, lúgos vörösiszapot nem veszélyes hulladékként kezelték, és az üzemet katasztrófavédelmi szempontból sem minősítették veszélyesnek.

Felelősség terheli továbbá a katasztrófa bekövetkezésében a létesítmény és a technológia engedélyezésében, illetve ellenőrzésében közreműködő hatóságokat is, mivel az ellenőrzések során a fenti hiányosságok nem derültek ki.
Végül, de nem utolsósorban, felelős a jogalkotó is, az egyes EU-irányelveknek a hazai jogba történő hibás átültetése, és a nyilvánvaló hatásköri hiányosságok rendezésének elmaradása miatt.

A testület közel egy évi munkáját lezáró jelentést és határozatot annak jelenlévő tagjai egyhangúlag fogadták el. A szocialista képviselők korábban jelezték, hogy a szerintük politikai boszorkányüldözést végző bizottság végső döntéshozatalán nem kívánnak részt venni.

A bizottság javaslatokat fogalmaz meg az Országgyűlés és a kormány felé a jövőbeni hasonló katasztrófák elkerülése érdekében teendő lépésekről. Kezdeményezi a visszaélésekre alkalmat adó joghézagok megszüntetését, a szigorúbb hatósági felügyelet feltételrendszerének megteremtését, valamint a veszélyes üzemek számára kötelező felelősségbiztosítás bevezetését.

A Mal Zrt. egy 3 milliárd forint törzstőkével rendelkező cég, Magyarország egyik legnagyobb ipari vállalata, amely termékeinek túlnyomó többségét nyugat-európai országokba exportálja. A cég Magyarország mélyművelésű bányáinak a felét működteti, ezen túlmenően külszíni fejtéseket is fenntart, ezzel biztosítva a szakma hosszú távú fennmaradását – olvasható a jelentésben.
A cégre a katasztrófa után összesen 135,14 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki, de a vállalat vezetése ezt eltúlzottnak tartja és a jogalapot is vitatja.

Lásd még: Túl sok iszap volt a kolontári tározóban
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás