Hirdetés
greenfo/MTI

Jelszóval védi a konkurens kakukkoktól fiókáit egy kis énekesmadár: a lazúr tündérmadár már a tojásban megtanítja utódainak az ismertetőjelet. A fiókák kikelve ezzel a hívójellel kérik a táplálékot.

Mivel a kakukk ezt a kódot nem tudja tökéletesen megtanulni, a szülők meg tudják különböztetni saját utódaikat az élősködő madárétól. A kakukk így nem kap táplálékot és éhen hal. A nemzetközi kutatócsoport felfedezéséről szóló tanulmány a Current Biology című szaklapban jelent meg.

Diane Colombelli-Negrel, az ausztráliai Adelaide-ben lévő Flinders Egyetem munkatársa és Herbert Hoi, a Bécsi Állatorvosi Egyetem szakértője véletlenül fedezte fel a lazúr tündérmadár (kép forrása) különleges technikáját. A kutatócsapat tulajdonképpen a madár segélyhívását vizsgálta, amelyet ragadozók közeledtére ad ki. Eközben megfigyelték, hogy az anyamadár egyedi dalt énekel tojásainak. A viselkedésforma megértésének döntő pillanata az volt, amikor felfedezték, hogy a fiókák kikelés után beépítik kéregető énekükbe. A tojók a jelszót megtanítják partnerüknek és a költésben segítő többi madárnak is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás