A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

A tunéziai állami vízszolgáltató vállalat bejelentette, hogy mostantól éjszakánként hét órára elzárja a vízellátást a polgárok elől – A döntés az ország eddigi legsúlyosabb szárazságára válaszul született meg.

Tunézia mezőgazdasági minisztériuma korábban kvótarendszert vezetett be az ivóvízre, szeptember 30-ig pedig betiltotta az ivóvíz mezőgazdasági felhasználását, mivel az ország immár negyedik éve küzd a szárazsággal. A SONEDE állami vízszolgáltató mostani közleményében azt írta, hogy a vizet minden nap este 9 órától hajnali 4 óráig fogják elzárni, azonnali hatállyal –írta a Reuters.

Mosbah Hlali, a szervezet vezetője szerint az országban uralkodó szárazság példátlan az egymást követő négy évben tapasztalt csapadékhiány miatt, és megértésre szólította fel a tunéziaiakat a döntés kapcsán. Hozzátette, hogy az intézkedésre a klímaváltozás miatt volt szükség.

Tunézia országos “gátkapacitása” mintegy 1 milliárd köbméterre, azaz a maximális kapacitás 30 százalékára csökkent – közölte Hamadi Habib, a mezőgazdasági minisztérium vezető tisztviselője. Az ország északi részén található Sidi Salem gát ,(nyitókép: REUTERS/Jihed Abidellaouiami) számos régió számára kulcsfontosságú ivóvízellátó, a hivatalos adatok szerint pedig a maximális, 580 millió köbméteres kapacitásának mindössze 16 százalékára csökkent. A mezőgazdasági minisztérium emiatt megtiltotta az ivóvíz használatát autómosásra, zöldterületek locsolására, valamint utcák és közterületek tisztítására is. A szabálysértők pénzbírságra és hat naptól hat hónapig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

A lakosok elmondták, hogy a tunéziai hatóságok az elmúlt két hétben a főváros és más városok egyes területein éjszakánként már eddig is elzárták az ivóvizet, hogy csökkentsék a fogyasztást, ami széles körű felháborodást váltott ki. Az új döntés azzal fenyeget, hogy tovább szítja a társadalmi feszültséget egy olyan országban, aminek lakossága rossz közszolgáltatásoktól, magas inflációtól és a gyenge gazdaságától is szenved.

Mohamed Rjaibia, a gazdaszövetség vezető tisztviselője pedig csütörtökön arról beszélt, hogy Tunézia gabonatermése idén katasztrofális lesz, az aszály sújtotta termés a 2022-es 750 000 tonnáról, várhatóan 200 000-250 000 tonnára fog csökkenni. Via 444.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek