Hirdetés
greenfo/mti

A himki erdő kivágása ellen tiltakozó mozgalom mintegy 200 tagja gyűlt össze vasárnap a Moszkvával összenőtt városka vasútállomásánál, s a rendőrség szétzavarta a csoportosulást, mintegy 20 embert, köztük számos ismert ellenzéki aktivistát előállítottak.

Szergej Udalcov, a Baloldali Front koordinátora újságíróknak azt mondta, a gyülekezés nem volt tömeges jellegű, és nem vittek magukkal semmiféle transzparenst, sem hangosbeszélőt, de a megmozdulás befejezését követően az Omon kommandósai előállítottak mintegy húsz embert.

Szergej Mitrohin, a Jabloko parlamenten kívüli, liberális párt vezetője – akit szintén előállítottak -, elmondta: az összegyűltek a fákat vágók iratait szándékoztak ellenőrizni. Mitrohin azt mondta, az Omon és a rendőrök indokolatlanul durván léptek fel a tüntetés résztvevői ellen, és úgy vélte, a rendőrség a hétfői Győzelem Napja kapcsán provokálta a tüntetőket.A rendőrség szerint a jelenlévők ellenállást tanúsítottak a hatósággal szemben, és a velük szembeni fellépés jogos volt. Az előállítottak legfeljebb 15 napi elzárással büntethetők.

Ljudmilla Alekszejeva, a legrégibb orosz jogvédő szervezet, a Moszkvai Helsinki Csoport vezetője az emberi jogi ombudsman és az ügyészség állásfoglalását követelte az előállítások ügyében. Az egyébként mindig igen visszafogott, 82 éves Alekszejeva kijelentette: "Világra szóló, hatalmas botrányt csinálunk, ha nem engedik őket haladéktalanul szabadon. Ha nem volt elég a botrány (Borisz) Nyemcov és Ilja Jasin (egy ellenzéki megmozduláson előállított liberális politikusok) szilveszteri elzárása miatt, most megkapják ugyanazt a Győzelem Napjára" – mondta.

A himki erdő jelentős részét a Moszkva-Szentpétervár autópálya építése miatt vágják ki. A környezetvédők mozgalma lényegesen nagyobb érdeklődést kelt, és sokkal több embert vonz, mint a politikai ellenzék megmozdulásai. Ezért Dmitrij Medvegyev elnök egyéb alternatívák vizsgálata céljából egy időre le is állította az építkezést, amelynek fővállalkozója állítólag Vlagyimir Putyin kormányfő egyik barátja, és az államfő részben az e kérdésben tanúsított köpönyegforgató állásfoglalásai miatt bocsátotta el Jurij Luzskovot, aki 18 éven át volt Moszkva polgármestere. Később azonban az építkezés az eredeti tervek szerint folytatódott, s a napokban került nyilvánosságra, hogy az építkezés átmeneti leállítása az államnak akár négymilliárd rubeljébe is kerülhet.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás