A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

A Tiszántúli Természetvédők Társulatának előzetes letartóztatásban lévő vezetője, Zsák Ferenc szabadlábra helyezéséért tüntetett a Védegylet Budapesten.

A  természetvédő korábban megtámadta a győri Audi-beruházás környezethasználati engedélyét, később elállt a pertől, majd az Audi feljelentése nyomán vesztegetés gyanúja miatt büntetőeljárás indult ellene.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai fogdája előtt a mintegy harminc tüntető előtt Vida Viktor, a Védegylet munkatársa elmondta: fel akarják hívni a figyelmet a "túlzó ügyészi intézkedésre", amely miatt megvonták a természetvédőtől azt a lehetőséget, hogy szabadlábon védekezhessen. Mindezt úgy tették, hogy nem hivatkoztak konkrétumokra – fűzte hozzá. Vida Viktor a kormányhoz azt a kérdést intézte: miért kell arra gondolni, hogy politikai nyomásra született meg az ügyészség javaslata? Közölte azt is, hogy Zsák Ferencet időközben – már a tüntetés meghirdetése után – Debrecenbe szállították.

A TTT áprilisban megtámadta a győri Audi-gyárbővítéssel érintett terület egységes környezethasználati engedélyének kiadásáról szóló másodfokú határozatot. Zsák Ferenc az MTI-nek akkor elmondta: álláspontjuk szerint a végzés eljárási hibákat tartalmaz, emellett megsérti egyebek között a Natura 2000 környezetvédelmi programra vonatkozó kormányrendeletet, amely a beruházás alternatív helyszíneinek teljes körű vizsgálatát írja elő a beruházó számára.

Védegyet tüntetés Zsák Ferencért Védegyet tüntetés Zsák Ferencért

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság májusban megszüntette a gyárbővítés miatt a TTT által indított pert, mivel a szervezet elállt a keresettől. Azért állt el a keresettől Zsák Ferenc, mert egy természeti rehabilitációs programról szóló megállapodást kötött az Audival – közölte akkor a Védegylet. Az NNI májusban "egy multinacionális cég feljelentése alapján indult bűnügyben" vesztegetés megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás alá vonta Zsák Ferencet.

A tüntetők üzenetei Zsák Ferencnek a börtönbe, és az elhangzott beszéd szövege >>>

Lásd még: Letartóztatták – kívánjunk legalább jó utat Ferinek!

 

Kapcsolódó anyagok:

Audi gyárbővítés: kijelölték a kompenzáció helyszíneit

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek