A rovat kizárólagos támogatója

Az agrár környezetvédelmi programra szánt idei 2,2 milliárd forintos központi támogatást jövőre minimum a duplájára kell emelni – jelentette ki Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter szombaton Jánoshalmán egy lakossági fórumon.

A miniszter egyetért azokkal a helyi kérésekkel, miszerint erre a területre is ki kell terjeszteni az úgynevezett homokhátság programot. Leszögezte: ki kell dolgozni a végleges tudományos álláspontot arról, hogy a Duna-Tisza-közi csatorna megépítése mennyi pozitívummal és mennyi negatív hatással jár az Alföldre. A kérdés eldöntése előtt meg kell találni a térség vízutánpótlásának lehetőségeit. Igen valószínű, hogy az elsivatagosodással fenyegetett homokhátság egyes térségeiben csak a vízpótló beruházások jelenthetik a végleges megoldást, de addig is az eddigieknél sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a víz megtartására.

Legyen szó akár csapadékról, akár tisztított szennyvízről, a jövőben a kormány nem fogja preferálni a víz elvezetést. Hozzátette, hogy már az idén is 70 százalékos támogatást kaphattak a települések a vízmegtartó beruházásokra. A környezetvédelmi miniszter, utalva arra a körülményre, hogy az uniós csatlakozás után néhány aranykoronás földön gabonát termeszteni nemcsak gazdaságtalan lesz, de tilos is, határozottan cáfolta azokat a vélekedéseket, miszerint a kormány tönkre akarja tenni a kisebb, rossz termőhelyi adottságú gazdaságokat. Ellenkezőleg, azt akarjuk, hogy a kistermelők is meg tudjanak élni munkájuk eredményéből – szögezte le a miniszter. Ehhez ajánl az agrár környezetvédelmi program a környezetet is kímélő, de egyszersmind jövedelmezőbb gazdálkodási lehetőségeket.
2002. március 23.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás