A rovat kizárólagos támogatója

Tegnaptól 7 megyében tűzgyújtási tilalom van érvényben.  Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területein tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A csapadékszegény időjárás miatt a szabadtéri tüzek száma ugrásszerűen megemelkedett az elmúlt napokban. A tűzoltókat idén már háromezer szabadtéri tűzesethez riasztották. Ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Megkezdődtek a kerti munkák és sokan leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. A szabadtéri tüzek 45 százaléka kerti zöldhulladék égetése miatt alakult ki. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat kifejezetten erről szóló rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésére vonatkozó rendelete, akkor az tilos, például Budapest teljes területén. Ha a rendelet engedi az égetést, az alábbiakra kell figyelni:

A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül,
Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag,
Legyen kéznél a tűz megfékezéséhez szükséges szerszám,
Ha feltámad a szél, oltsuk el a tüzet,
Az autóból, vonatról ne dobjunk ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.
Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassuk, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.
Üveghulladékot se hagyjunk az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.
Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét.
A tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után. Az, aki a szabályokat nem tartja be, az okozott kár megtérítésén felül tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 20 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet!

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás