A rovat kizárólagos támogatója

Magyarországon jelenleg 1500-1600 túzok él. A hazai állomány egyharmada a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén él. A park egyik fontos feladata ennek a fokozottan védett madárfajnak és élőhelyének a védelme.

E téren jelentős lépés volt az élőhelyek védetté nyilvánítása, valamint az, hogy túzok-centrikus gazdálkodást folytassunk rajtuk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy olyan növénykultúráknak biztosítunk helyet, amelyeket az Alföld nagy madarai kifejezetten kedvelnek. Ilyenek a természetes vagy természetközeli gyepek, mivel a túzokról köztudott, hogy sztyeppi faj.

Szántóföldi környezetben az őszi vetésű lucerna, az őszi káposztarepce, a különféle ugarterületek és az őszi vetésű gabonák jutnak szerephez, amelyeket a dürgési és a költési időszakban egyaránt igénybe vesznek a madarak. Dévaványa térségében azt tapasztaljuk, hogy a túzok az esetek 60 százalékában a gabonatáblákat, azokon belül is az őszi vetésűeket választja a fészekrakás helyszínéül. Éppen ezért a KMNPI által alkalmazott vetésszerkezetben is nagy területen fordulnak elő ezek a növénykultúrák.

Fontos, hogy a túzokok dürgési időszakában semmilyen emberi zavarás ne történjen.

A szaporodás sikeressége ugyanis jelentős mértékben azon múlik, hogy mennyire háborítatlan körülmények között zajlik a túzokdürgés. Ha a kakasoknak és a tojóknak sikerül nyugodt helyen találkozniuk, akkor a megtermékenyítés sokkal sikeresebb lesz, mint ha a háborgatás miatt esetleg új dürgőhelyet kell keresniük. A téli időszakban természetesen arra is gondot fordítunk, hogy ha a táblákat hó borítja, akkor a terület 5-10 százalékát hómentesítsük. Így a túzokok hozzá tudnak férni fontos téli táplálékukhoz, a lucerna és az őszi káposztarepce zöld hajtásaihoz- írta a park honlapján. 
 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek