A rovat kizárólagos támogatója

Élőlánccal és két emelet magas állványokra felfüggesztett molinóval követelik Greenpeace-aktivisták a Fertő tónál a terület élővilágát pusztító kormányzati megaberuházás leállítását. Az aktivistákhoz Udvaros Dorottya is csatlakozott.

A Greenpeace az elmúlt hónapokban a rendelkezésre álló összes létező jogi eszközzel próbálta megállítani a nemzeti parki területen zajló súlyos természetrombolást. A kormány azonban ahelyett, hogy vigyázna rábízott közös kincsünkre, egyre több közpénzt öl bele abba, hogy elpusztítsa azt. A fertői beruházás költségvetése már 45 milliárd forint felett jár.

Greenpeace-aktivisták ma hajnalban álltak ki a Fertő tavi beruházás bejárata elé Fertőrákos határában. Erőszakmentes akciójukkal arra hívják fel a figyelmet, hogy elfogadhatatlan, hogy egy nemzeti parkban az élővilág megóvása helyett egy szűk csoport gazdasági érdekében épülő luxusberuházás szempontjai érvényesülnek. Az akcióhoz Udvaros Dorottya színművésznő, a Greenpeace nagykövete is csatlakozott.

Rodics Katalin Greenpeace, és Udvaros Dorottya Orbánék természetpusztítása ellen. 2022 02 16 Fertőrákosnál.

„Bámulattal tölt el az élet, ami évmilliók alatt kialakult ezen a Földön. Az emberiség kreativitása és fantáziája lenyűgöző módon teljesedett ki az elmúlt évszázadokban. Megmutattuk az erőnket, és most mutassuk meg azt is, hogy milyen alázatosak tudunk lenni, hogy mennyi tisztelet van bennünk a földi élet iránt. Önmagunkért is.” – nyilatkozta Udvaros Dorottya a helyszínen.

„Minden, de minden létező jogi utat bejártunk már, hogy megmentsük a Fertő tavat ettől a botrányos építkezéstől. És nem csak mi: az UNESCO-tól az Európai Unión át a Magyar Tudományos Akadémiáig minden valódi hazai és nemzetközi természetvédelmi testület egyetért velünk abban, hogy ezt a beruházást most azonnal le kellene állítani. Végtelenül elkeserítő, hogy a szemünk láttára önös érdekből pusztítják el ennek az egyedülálló nemzeti parknak az értékeit. Ezért jöttünk ma ide. Hogy a saját jelenlétünkkel tiltakozzunk ez ellen a pusztítás ellen.” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország természetvédelmi szakembere.

Nem véletlen, hogy a Fertő tó minden létező hazai és nemzetközi védelem alatt álló terület. Ez az egyedülállóan gazdag vadregényes vízi világ, amely madarak tízezreinek nyújt otthont, nem csak nemzeti park és Natura 2000 terület, de a vízi madarak és a vizes élőhelyek védelmére létrehozott ún. Ramsari Egyezmény is felvette a különlegesen értékes vizes élőhelyek listájára, valamint UNESCO Világörökség terület is.

 

Greenpeace demó Fertő-tó elég a természetpusztításbólKép: Járdány Bence Greenpeace

Most itt épülne egy 53 hektáros megalomán beruházás keretében 100 szobás, 4 csillagos szálloda és 26 luxusapartmanház közvetlenül a víz partjára, 880 gépjárművet befogadó parkoló, többszintes látogatóközpont, fedett sportkomplexum teniszpályával és műfüves futballpályával, valamint 850 vitorlás és 450 evezős csónak befogadását biztosító kikötő. A beruházás így mintegy 53 hektárnyi területet venne el a Fertő tó nádasából, partjából és medréből, nagyrészt olyan beépítésekkel, amelyek a feleslegesen bővített kikötők kivételével a parttól néhány kilométerrel távolabb, a védett területen kívül is megvalósíthatóak lennének – kisebb léptékben, a természettel összhangban.

Nagy tavak, nagy kihívások. Mit tehetnek a zöld civilek a NER természetpusztításai ellen?
Korábbi podcastunk kerekasztal beszélgetés hazánk egyik legégetőbb elsősorban természetvédelmi problémájáról: az Orbán rezsim NER befektető barátok/oligarchák csillapíthatatlan beruházási étvágyáról, a nagy tavainkat (és egyéb vízpartjainkat) tönkretevő építkezésekről, ill. az ezzel szembeni civil ellenállásról.

A Fertő tó barátai Egyesület és más helyi civilek másfél éve tiltakoznak a beruházás ellen. A Greenpeace Magyarország legutóbb a Fertőre kiírt közbeszerzési pályázatot támadta meg a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, mert az még a – a kiemelt beruházásokra vonatkozó rövid határidők miatt megkérdőjelezhető módon kiadott – környezet- és természetvédelmi engedélyeiben leírtaknak sem felel meg. A Döntőbizottság azonban visszautasította a kérelmet arra hivatkozva, hogy nincs jogosultságuk ezt megvizsgálni.

A Greenpeace nemrég új honlapot indított a Fertőről, és arról, hogyan veszélyezteti a terület különleges természeti értékeit a tervezett beruházás. Egy idővonalon pedig az is végigkövethető, hogy mit tettek eddig az ügyben a tiltakozó civilek, és milyen aggályokat fogalmaztak meg a beruházással kapcsolatban a nemzetközi szervezetek, köztük az Európai Unió és az UNESCO testületei. A greenpeace.hu/ferto oldalon most mindenki csatlakozhat, aki tenni szeretne a Fertő tó, és hazánk megmaradt természetes területeinek védelméért.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás