A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Roszatom készül arra, hogy a Paksi Atomerőmű bővítésére várhatóan kiírandó tenderen elinduljon és az európai uniós előírásoknak is megfelelő, versenyképes ajánlatot tegyen – mondta Ivan Dibov, az orosz állami konszern nemzetközi tevékenységét ellátó Rusatom Overseas alelnöke magyar újságíróknak a szentpétervári Atomexpo 2013 rendezvényen.

A paksi tenderre készülve Budapesten képviseleti irodát működtetnek, amely folyamatosan dolgozik a potenciális beszállítók feltérképezésén, és arra számítanak, hogy a tenderkiírás megjelenésekor magyar cégeket is meg tudnak hívni partnernek. A tervek szerint a Roszatom a piacon lévő legmodernebb harmadik plusz generációs, nyomott vizes blokkot kínálna. A legújabb fejlesztés a legmagasabb aktív és passzív biztonsági rendszerekkel rendelkezik – hangsúlyozta az alelnök.

Az Rusatom Overseas alelnöke kiemelte, hogy a helyi vállalkozókkal való együttműködés nemcsak az adott ország piacára vonatkozik, hanem megfelelő minőségű munka, szolgáltatás esetén globális szinten partnerek lehetnek, az orosz atomerőművi beruházásokban is számíthatnak megbízásra.

Ivan Dibov kifejtette, hogy bármilyen atomerőművi beruházás hosszú távú partnerséget jelent, az engedélyek megléte esetén 5 évet vesz igénybe a kivitelezés, akár 60-80 éves üzemidővel számolnak. A finanszírozásban pedig különböző gyakorlatot folytatnak, van ahol megépítik az erőművet adott összegért, máshol teljes egészében megfinanszírozzák a beruházást és ezzel tulajdonossá válnak, előfordul, hogy államközi szerződés alapján határozzák meg a pénzügyi feltételeket. A Roszatom nyitott a pénzügyi megoldásra – tette hozzá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás