A rovat kizárólagos támogatója

Nem éri meg szemetelni. Az Európai Unió Bírósága megerősítette Brüsszelnek az olasz kormányra kiszabott büntetését: mivel nem oldotta meg a Nápoly környéki szeméthegyek ügyét, elesik 46,6 millió eurónyi uniós támogatástól.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a dél-olasz maffia, a Camorra is jócskán sáros abban, hogy óriási szeméthegyek gyűltek fel Nápoly körül és hogy egészségre káros, rákkeltő anyagokat is szabadon helyeznek el a külvárosi mezőkön, s az autópályák környékén. Vizsgálatok kimutatták, hogy a rákos megbetegedések száma megugrott Campania régió lakói között.

A térségben az illegális szemétégetés is nagyban folyik, amely szintén káros az emberek egészségére és jelentősen növeli az ország légszennyezését. De ez sem elég az alvilág szereplőinek: jó pénzért külföldről is importálnak szemetet, hogy olasz földön szórják szét.

A szóban forgó büntetés a szemétkezelés javítására megítélt uniós támogatás visszavonása. A szankciót már 2007-ben elhatározta Brüsszel, ám az olasz kormány természetesen fellebbezett. A támogatás éppen a mezőgazdaságáról híres Campania régióra vonatkozott, melynek talaja nagyon is kívánná a tisztulást.  Az EU és Olaszország közös finanszírozásban 93 milliárd eurót költött a szeméthelyzet javítását célzó programra 1999 és 2008 között, ennek volt része a szóban forgó 46,6 milliós összeg.

A probléma nemcsak az ország déli részében létezik. Miriam Cominelli, a Matteo Renczi-vezette kormány miniszterelnök-helyettese a minap felszólította az olasz Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy indítson vizsgálatot arról, hogyan és miért folyik illegális hulladéklerakás Brescia környékén Észak-Olaszországban- írta a piacesprofit.hu

Kapcsolódó anyagok:

Hadsereggel a nápolyi hulladék maffia ellen

Rómában is gond a szemét

Nekiment a maffiának Ferenc pápa

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás