Hirdetés
greenfo/MTI

Egy liter benzinnel 3300 kilométert tett meg tegnap Rotterdamban egy francia diákcsapat által konstruált autó, és ezzel új rekord született a világ legjelentősebb energiahatékonysági versenyén a gépjárművek világában. Saját kategóriájában negyedik lett a győri egyetem csapata.

A szervezők szerint a győztes csapat járműve 400 kilométerrel hosszabb utat tett meg, mint a tavalyi győztes. A 30. rotterdami Shell Eco-marathon versenyen 200 európai diákcsapat indult, a győztes Franciaországból 57. A futurista autók versenyét 50 ezer néző kísérte figyelemmel a hét végén a holland kikötővárosban.

A győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team csapata az utolsó futamon elért 191 km/kWh eredménnyel a negyedik helyen végzett kategóriájában a versenyen – közölte Winkler Csaba, az intézmény kommunikációs titkára.  "Nagyon boldogok vagyunk, mert a tavalyi hetedik helyhez és a 133 km/kWh képest is hatalmas az előrelépés. Összesen 32 csapat volt a kategóriánkban, és az előttünk levő harmadik helyezett 198 km/kWh-t futott, az előtte levők sem sokkal többet, ami behozható lesz jövőre a fejlesztéseinkkel. A fogyasztás alapján második helyezettek lettünk volna, és csak a napelemek számunkra kedvezőtlenebb hatásfoka alapján végeztünk a negyedik helyen. Az esemény képgalériája >>>

2015-re megcélozzuk a dobogót" – fogalmazott Pup Dániel tanszéki mérnök, aki több éve irányítja a győri egyetemi csapatot.
Múlt pénteken, az idei jármű bemutatásakor a csapatfőnök elmondta: a tavalyinál tizedével könnyebb járművel indul a versenyre a győri Széchenyi István Egyetem csapata; tavaly 97 kilós volt a kocsi, idén viszont "bőven kilencven kilogramm alá be tudtunk férni", akár a 85-höz is erősen közelítve. "Nagyon sok mindent könnyítettünk, nagyon sok mindent fejlesztettünk a járművön" – jegyezte meg, hozzátéve, ugyan a 2013-as versenyautót fejlesztették tovább, de teljesen új az első és a hátsó futómű. Ugyanakkor komoly feladat elé állította őket az a szabálymódosítás, amely szerint se gyári, se abból átalakított elektronikai vezérlőegységet nem használhatnak a csapatok.  

Harmadik lett a legtakarékosabb autók európai versenyén a Kecskeméti Főiskola csapata, amelynek benzinüzemű autója prototípus kategóriában 2096 kilométert volt képes megtenni egyetlen liter benzinnel. Emellett a hét különdíjból kettőt magyarok hoztak el a versenyről.

Az európai diákcsapatok 30. alkalommal megrendezett Shell Eco-marathon autós energiahatékonysági versenyét a francia Microjoule-La Joliverie csapat nyerte egy liter benzinnel akár 3312 kilométer megtételére is képes prototípusával. Elméletileg ez a konstrukció 12,5 liter üzemanyaggal körbe tudná autózni a Földet az Egyenlítő mentén. A második szintén egy francia csapat lett, a magyarokénál alig jobb, 2187 kilométeres teljesítménnyel. A benzines kategóriában 2010 óta versenyző Kecskeméti Főiskola GAMF csapata emellett idei fejlesztéséért megkapta a nemzetközi szakmai zsűritől a Technikai innovációs különdíjat, amellyel minden évben a leginnovatívabb megoldásokat és egyedi fejlesztéseket jutalmazzák. A kecskemétiek először alkalmaztak például kerámia bevonatot a dugattyún, amely rossz hővezető tulajdonsága miatt jelent előnyt, a hengerfejet pedig titánból készítették.

A legnépesebb, benzines prototípus kategóriában az Óbudai Egyetem csapata a 23. helyen végzett 434 kilométer megtételére képes saját fejlesztésű konstrukciójával. A szintén kecskeméti Kandó Kálmán szakközépiskola diákjainak prototípus kategóriájú villanyautója 433 kilométert tett meg egy kilowattórával, ez a 16. helyezéshez volt elegendő a kategórián belül. "Ez annyi, mintha Szegedtől Bécsig elmennénk 30 forintból" – idézte a közlemény a csapat vezető oktatóját.

Az egyetlen középiskolás magyar csapat idei versenyre tervezett járművének ítélte a zsűri a Dizájn-díjat, amelyet a legjobb tervezéssel, egyedi formával és kiváló kivitelezéssel lehet kiérdemelni. A győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team csapata városi koncepcióautójával az utolsó futamon elért 191 km/kWh eredménnyel a negyedik helyezést vívta ki magának saját kategóriájában.
A magyar csapatok közül az egyetlen hidrogénhajtású járművet készítő pécsi Pollack Eco Team több mint húsz kilométert javított tavalyi eredményén – idén 144 kilométert tettek meg egy kWh-nak megfelelő energiával -, és ezzel kategóriájukban a hetedik helyezést érték el.
A futurisztikus prototípusoknak és városi utcai használatra alkalmas járműveknek (koncepcióautóknak) legfeljebb 39 perc alatt kellett megtenniük tíz kört a tesztpályán. Ezután kiértékelték az üzemanyag-fogyasztást és kiszámolták, milyen messze jutott volna a jármű egy teljes liter üzemanyag vagy annak megfelelő kilowattóra felhasználásával. A prototípus és a városi használatú járművek csoportján belül is hat-hat féle üzemanyagot alkalmazhattak a versenyzők az összesen 12 kategóriában.

A Shell Eco-marathon a világ egyik leginnovatívabb és legnagyobb kihívást jelentő diákversenye. Évente rendezik meg Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában. A rendezvény találkozási lehetőséget biztosít a jelenlegi és jövőbeli energetikai vezetőknek, illetve a téma iránt érdeklődő szélesebb nyilvánosság számára. A programsorozat teret kíván adni a növekvő globális energiaigényre válaszként adható fenntartható megoldásoknak.
Az Eco-marathon versenyeken 16 és 25 év közötti diákok vesznek részt saját tervezésű és építésű járműveikkel. A verseny győztese az, aki az autó tervezésének és a felhasznált technológiának köszönhetően a legnagyobb távot teszi meg 1 liter üzemanyaggal vagy 1 kWh energiával. A megmérettetést évente rendezik meg Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás