Hirdetés

Bűncselekmény, nyomozás, bírság. Schwartz Béla polgármester szerint meghamisította a környezetszennyezéssel kapcsolatos jelentéseit a Bakonyi Erőmű Zrt. A bűncselekmény megállapítása céljából feljelentést tett Ajka Város Önkormányzata a Veszprém Megyei Rendőrkapitányságon, mely ezután elrendelte a nyomozást.

Mivel Ajka város lakosságát, intézményeit, közterületeit és közértékeit kár érte, az önkormányzat kártérítési pert is indít a Bakonyi Erőmű Zrt. ellen – jelentette be Schwartz Béla polgármester december 14-i sajtótájékoztatóján. Az évek óta tartó környezetszennyezés megszüntetése érdekében eddig semmit nem tett a Bakonyi Erőmű Zrt. Az önkormányzat a bíróságtól várja annak megállapítását, hogy az erőmű környezetszennyező tevékenysége sérti-e az emberi élet számára szükséges tiszta környezetet óvó jogszabályokat, sérti-e a különböző hulladékok ártalmatlanítására vonatkozó törvényeket, valamint megvalósítja-e a gazdasági csalás bűncselekményét.

A Bakonyi Erőmű Zrt. az országos villamosenergia-hálózatra termel áramot és hőenergiát biztosít Ajka város távfűtése részére. Az erőmű tüzeléstechnológiája és a felhasznált tüzelőanyag összetétele néhány éve jelentősen megváltozott. A korábbi jelentős arányú szénfelhasználást biológiai eredetű anyagokkal váltották ki. A technológiai váltás után a kazánokban a tűz begyújtásakor jelentős mennyiségű gőz keletkezik. Mivel a gőz károsítaná a levegőszennyezést megakadályozó filtereket, ezért azokat csak azt követően kapcsolják be, amikor már a környezetet súlyosan károsító mennyiségű égéstermék távozott a kéményekből. A levegőbe került szennyezőanyag Ajka város egész területét beteríti. A rengeteg lakossági panasz és önkormányzati felhívás ellenére a Bakonyi Erőmű Zrt. nem változtatott a tevékenységén.

A Fejér Megyei Kormányhivatalhoz, mint elsőfokú környezetvédelmi hatósághoz nagyon sokan fordultak panasszal a környezetszennyezés miatt. A hivatal magatartását kezdetben a jogszabályok betartásának mechanikus közlése jellemezte, ugyanakkor megnyilatkozásaiból kiderült, hogy a Bakonyi Erőmű Zrt. tüzeléstechnológiájáról nincs kellő szakmai információja. A közelmúltban a Kormányhivatal 350 ezer forint bírsággal sújtotta az erőművet, és kötelezte az úgynevezett online-típusú mérések kiépítésére. A Kormányhivatal mérései azt mutatják, hogy a környezetet sújtó szennyező anyagok kibocsájtása többszöröse a Bakonyi Erőmű Zrt. által jelentett mennyiségeknek. Ez alátámasztja, hogy az Erőmű valótlan adatokat szolgáltatott a szennyezőanyagok kibocsátásra vonatkozó jelentéseiben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás