A rovat kizárólagos támogatója

A Nagy Tavak és Vizes élőhelyek Szövetsége fő célkitűzése: a természeti erőforrások közül különösen a vízkészlet – tavaink, a felszíni és felszín alatti vizek, a vizes élőhelyek -, a biológiai sokféleség védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az Alaptörvény P. cikkének szellemiségében.

A vizes élőhelyek kiemelkedő fajgazdagsággal rendelkeznek, mégis a legveszélyeztetettebb területekké váltak nem csak globális, de hazai szinten egyaránt. Idehaza elsősorban a turisztikai jellegű beruházások miatt. A biológia sokféleség (biodiverzitás) olyannyira fontos a Föld egésze és az emberi civilizáció fennmaradása szempontjából is, hogy nemzetközi egyezmények próbálják védeni. Az ENSZ Biológiai Sokféleség védelmében hozott egyezményének részes felei a 2022. december 7 és 19 között tartották 15.  találkozójukat annak érdekében, hogy a 2030-ig terjedő időszak természetvédelmi céljaiban megegyezzenek, amik között jelentős hangsúlyt kaptak a vizes élőhelyek.

December 7–19 között tartották az ENSZ Globális Biológiai Sokszínűség Konferenciát Montréalban. Mennyire volt sikeres, vagy sikertelen a COP15? Mi zajlik a színfalak mögött, a folyosói beszélgetésekben? Mi köze a kissebségi jogoknak a biodiverzitáshoz? Miben vétkesek a politikusok, és miért beteg a hazai természetvédelem? A montreáli személyes élményeiről is mesélt podcastunkban a konferencia egyik hazai szakértő résztvevője: Kun Zoltán élővilág és tájvédelmi szakértő.

Annak érdekében, hogy ezt a kiemelt figyelmet a hazai vizes élőhelyek is megkapják a jövőben, három civil szervezet létrehozta a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségét.

SAJTÓKÖZLEMÉNYÜKET VÁLTOZTATÁS NÉLKÜL KÖZÖLJÜK.

A Nagy Tavak Koalíció két éve, balatoni, fertő-tavi, tatai és velencei-tavi civil aktivisták, csoportosulások, szervezetek részvételével alakult. A tagszervezetek környezet- és természetvédelmi szempontokat vizsgálva hívták fel a figyelmet a magyar édesvizeket és tavakat fenyegető tóparti, főként turisztikai beruházásokra.

Közös fellépésként 2021-ben két alkalommal is határozati javaslatot nyújtottak be a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága részére. Ennek első és legfontosabb üzenete az volt, hogy az Országgyűlés az Alaptörvény szellemének megfelelően biztosítsa, hogy a jelen nemzedékek területhasználati jogai csak addig terjedhessenek, ameddig azok sem magukat az önállóan is védelemben részesítendő természeti értékeket, sem pedig a jövő nemzedékek érdekeinek megóvását nem veszélyeztetik. Meglévő hatósági eszközeivel a Kormányhivatalokon keresztül pedig biztosítsa, hogy a Balaton, a Fertő-tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó mentén ne történhessenek a természeti-, és kulturális örökségünket károsító beruházások. 2022. novemberében 23 civil szervezettel közösen kérték a jogszabályalkotóktól a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény megsemmisítését.

Az elmúlt két év során nem csak a nagy tavainknál tapasztalt helyi problémák azonosságát ismertük fel, de rájöttünk, hogy ezek az ügyek jóval túlmutatnak természetvédelmi kérdéseken. Az évszázados emberi tevékenységek, mint a vízszabályozások, a vízkészletek pazarló használata, a klímaváltozás, az aszály, és további számtalan, érdekcsoport igényei szerinti beavatkozások hatásai együttesen sújtják a víztesteket.

Mi a közös bennük: Balaton, Velencei-tó, Fertő tó, Tatai Öreg-tó. A kirándulási célpont mellett az, hogy az Orbán közeli vállalkozók sok-sok közpénzzel megtámogatott szálloda és kikötő beruházásainak helyszínei.  Milyen szabálytalanságok kísérik a természetkárosító építkezéseket?  Mit tehetnek a környezetüket és a jövőjüket féltő civilek egy antizöld kormánnyal szemben? A természeti örökségeink tönkretétele elleni harcról mesélt 2021 májusi podcastunkban a Nagy Tavak Koalíció képviseletében Kun Zoltán.

Ezért is döntöttünk úgy, hogy a koalíció a jövőben szervezetként folytatja tevékenységét. A Nagy Tavak és Vizes élőhelyek Szövetsége fő célkitűzése:  a természeti erőforrások közül különösen a vízkészlet – tavaink, a felszíni és felszín alatti vizek, a vizes élőhelyek -, a biológiai sokféleség védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az Alaptörvény P. cikkének szellemiségében.

Meggyőződésünk, hogy a civil szerveződések ereje az együttműködésben, a közös fellépésben és nyomásgyakorlásban van. Szövetséget kívánunk kötni mindazokkal, akik velünk közösen felszólalnak a természet, a vízpartok, a vízbázisok védelmének érdekében. Rövid távú terveink között szerepel a szövetség kiszélesítése és összehangolt fellépés az érintett helyi szervezetek bevonásával mindazon kérdésekben, amelyeket közös céljaink elérése érdekében szükségesnek ítélünk meg.

Várjuk támogatók és csatlakozó szervezetek jelentkezését, akik azonosulni tudnak a Szövetség céljaival és hisznek az összefogás eredményességében.

Nagy Tavak Koalíció demonstrációi 2021 május 21. Fertő tó Udvaros Dorottyával. kép: Dörgő Zsuzsi Greenpeace

E-mail:  nagytavakkoalicio@gmail.com

Website: https://nagytavakkoalicio.hu/

A szövetség alapítói:

ANCA Alba Natura Civil Alapítvány, Velencei tó
Fertő Tó Barátai egyesület, Fertő tó
TETT Tegyünk Együtt Tudatosan Településünkért Tatai tó
A szövetség elnöke : Kun Zoltán – Győr

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás