A rovat kizárólagos támogatója

A környezetvédelmi törekvések soha nem látott mértéket öltöttek, világszinten kampányok indulnak, melyek egy-egy apró lépéssel nagy változásokat tudnak elérni. Ilyen a Zero Waste mozgalom, amelynek keretein belül a háztartási hulladék mennyiségét próbálják minél inkább visszaszorítani. Ennek a mozgalomnak a szellemében nyitott üzletet Niczulj Enikő és Bartal Gábor Zöld Blokk néven a pécsi Nagy Imre úton.„Már évek óta vállalkozásban gondolkodtunk. Folyamatosan keresgéltük a környezetkímélő megoldásokat a saját életünkben is, törekedtünk arra, hogy az egészségünkre legkevésbé káros alternatívákhoz nyúljunk. Olyan helyeket kerestünk a városban, ahol felesleges csomagolás nélkül vásárolhatunk, de nem sok sikerrel jártunk. Később hallottuk, hogy már nemcsak Nyugat-Európában nyitnak a Zero Waste boltok, de Budapesten is próbálkoznak vele, ez adott egy löketet. Amikor megvásároltuk az elődünk kis bioboltját, tudtuk, hogy mi ezt az irányt fogjuk követni. Egy másik alternatívát szeretnénk nyújtani a mai „egyszerhasználatos” világunkban. Ugyanakkor ez nem újdonság, csupán a régi normalitáshoz való visszatérés” – mondják az alapítók a kezdetekről.

Egyikük sem kereskedelmi háttérből érkezett, pedagógus végzettségűek, azonban náluk is elérkezett a változás ideje. „Magánéleti indíttatást a gyermekünk érkezése adta – mint oly sok fiatalnak, akik ebbe az irányba orientálódnak. Mi is ekkor kezdtük keresni a természetes, káros anyagoktól mentes, észszerűbb megoldásokat a mindennapi életünkhöz, hiszen mégsem mindegy, milyen világot hagyunk magunk után. Mivel ilyen jellegű bolt nem volt a közelünkben, hát csináltunk egyet, és vele tanuljuk mi is ezt az életformát. A boltnak közösségépítő hatása is van, hiszen a vásárlókkal együtt alakítjuk a kínálatot, ők is ajánlhatnak beszállítót vagy új terméket.”

A termékpalettát is az észszerűség jegyében alakítják.

Beszállítóiknál fontos, hogy gasztro kiszerelésben (5-25kg-os csomagok) érkezzenek a termékek, a csomagolásaikkal pedig minél kisebb lábnyomot hagyjanak, vagy lehetőség legyen a visszaváltásra, például az üvegek esetén. Ezekből a nagy kiszerelésű csomagokból tudnak a vásárlók kimérve, a saját textil zsákjaikba vagy épp a helyben is kapható tárolókba vásárolni. „A legfontosabb számunkra, hogy a környékről jussunk hozzá minél több termékhez. Ez alatt értjük Pécset, Baranyát, vagy a szomszédos megyéket. Így kevesebbet kell utaztatni, emellett támogathatjuk a környékbeli kistermelőket, kézműveseket. Sajnos minden termék esetében ezt nem tudjuk kivitelezni.” A stabil működés mellett workshopokat is szeretnének szervezni, amelyen a hétköznapi élethez kapcsolódó apró praktikákat tanulhatnák meg az érdeklődők. „Nem a világ megváltása a célunk, csak annyi, hogy aki szeretné, annak lehessen módja arra, hogy kevesebb szemetet termelve jóérzés töltse el, hogy tett valamit egy élhető jövőért.”

Nyitókép: zöld bolt Pécs Bite Orsi

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek