A rovat kizárólagos támogatója

Az indiai kormány vészhelyzetet hirdetett, miután a légszennyezés ÚJ Delhiben az egészségügyi határértékek tizenhatszorosára emelkedett. Az iskolákat bezárták, a helyiek megpróbálják elhagyni a várost, legalábbis aki megteheti ezt. Az egyik miniszter gázkamrához hasonlította a város levegőjét.

A légszennyezettség számos országban úgy elharapódzott, hogy a kormányzati tisztviselők drasztikus lépések megtételét sürgetik a szemet-szúró szmog megszűntetése érdekében. Mi több a CNN jelentése szerint India fővárosa Új Delhi a világ legszennyezettebb városa. Vasárnap Delhi vezető minisztere Arvind Kejriwal a levegő intenzív szmog tartalma miatt „vészhelyzetet” hirdetett és 3 napra 5000 iskola bezárását rendelte el. Emellett egy széntüzelésű erőmű 10 napos bezárását is tervezik, valamint az utak vizezését, hogy visszatartsák a port. Amennyiben a helyzet nem javul Kejriwal páratlan-páros járműkorlátozást is elrendelhet, ami azt jelentené, hogy csak minden másnap lenne engedélyezett a járművezetés.

 

 „A szennyezettség olyan szintre emelkedett, hogy Delhi városa egy gázkamrára hasonlít.” mondta Kejriwal, majd hozzátette, a fővárost betakaró szmog az olyan szomszédos mezőgazdasági államok, mint Punjab és Haryana termés égetéséből származik. A  vidéki lakosok nagyon sok növényt elégetnek, a rizs beszedése után megmaradt növényi részektől így szabadulnak meg. Pedig a hatóságok azt kérték a farmerektől, hogy ne égessenek. A becslések szerint 32 millió tonna szalmát égetnek el ősszel.
A jelenleg is tartó szennyezettség vasárnap egy tüntetést hívott életre a városközpont parlamentje előtt. Tüntetők százai vonultak ki védőmaszkban és a tiszta levegőhöz való jogaikat követelték.

 légszennyezés elleni tüntetés Új Delhi 2016 november

Kezdetben sok ember a vasárnapi Diwali fesztivált okolta a szmog kialakulásáért, azonban Kejriwal elmondta: ”a Diwali fesztivál során fellőtt tűzijáték csak nagyon kis mértékben járult hozzá a szennyezéshez… Azonban más dolgok Delhiben nem változnak kellően erőteljesen, emiatt a szmog legfőképpen a farm tüzek során keletkezett füstből származik.” A Delhiben tapasztalható légszennyezettség az utóbbi években különösképpen megnőtt.
A kiváltó okok rendkívül sokfélék, köztük jelentős a már 25 milliósra növekedett lakosság, a gyors városiasodás, a megnövekedett forgalom és a diesel autók kibocsátása, valamint a széntüzelésű erőművek és egyéb ipari szennyezések.

szmogriadó Új Delhi 2016 november

Az Associated Press szerint az idei tél időjárás miatt kevesebb szél fúj, ami emiatt nem forgatja át úgy a levegőt sem. Delhihez hasonlóan, Lucknow városának vezetői szintén arra kényszerültek, hogy hétfőn és kedden bezárják a városban található iskolákat a szörnyen magas szennyezettségi értékek miatt. Új-Delhi és Lucknow hétfői PM 2,5 (2,5 mikrométer átmérőjű finomszemcse, az egyik leghalálosabb és legveszélyesebb formája a légszennyezésnek) szintje elérte a 400 mikrogramm/m3 szintet, ez negyvenszer több mint az Egészségügyi Világszervezet által felállított biztonsági határ, valamint több mint hatszor magasabb annál, amit az indiai törvények megengednek. Összehasonlításképpen Los Angelesben – a USA egyik legszennyezettebb városa – hétfőn reggel ez az érték 74 volt..- írta az ecowatch.com. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás