A rovat kizárólagos támogatója

Ismét energiahatékonysági szemléletű, átfogó lakásfelújítás-támogatási pályázatok meghirdetését tervezi idén március-április környékén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – jelentette be ma Weingartner Balázs, az ITM fenntarthatósági államtitkára. Ebbe akár a szigetelés, az ablakcsere és a napelem-telepítés is beletartozhat – tette hozzá.

Az Orbán-kabinet ilyen célok érdekében utoljára három éve biztosított támogatást. Azóta – az addig háttérbe szorult – fűtési rendszer-, illetve hűtő- és mosógépcsere pörgött fel. Igaz, a tavalyi év ebben is visszaesést mutatott. A bejelentés egyszersmind visszatérésnek számít a szakmailag megalapozott, átfogó felújításokhoz, miközben a jogelőd fejlesztési tárca e szemlélettől két éve a magas költségekre hivatkozva elfordulni látszott.

A tavaly beharangozott újabb gázkonvektorcsere-kiírás február-március környékére várható – közölte a Népszava kérdésére az államtitkár. Ennek legfeljebb 750 ezer forintos lakásonkénti keretén belül egy-egy készülékre maximum 96 ezer forint juthat. Egy átlagos, három konvektoros rendszer esetén tehát akár a támogatás nagyobb részét is kapcsolódó beruházásokra – így például a csövek cseréjére vagy a kéménybélelésre – költhetik – fejtette ki.

Jelenleg folyamatos a tavaly lezajlott hűtő- és mosógépcseretámogatási kiírás nyerteseinek kiértesítése, amivel március-áprilisig végeznek – közölte. Mivel a keretet tavaly 5 milliárdra emelték, az összes szabályos beadvány kedvező elbírálásra számíthat. (Ezúttal 63 ezren hűtő- és fagyasztócsere-, 56 ezren pedig mosógépcsere-támogatást kértek.) Figyelmeztetett, hogy a támogatási okirattól számított 150 napon belül a kiválasztott készüléket be kell szerezni. (A jelentkező ugyan utólag módosíthatja a géptípust, de az energiaosztály változtatásához már a tárca engedélye szükséges.)
 

32,5% az új energiahatékonysági cél

Miután az Európai Parlamentet követően az Energia Tanács is elfogadta, 2020 augusztusáig a magyar jogrendbe is kötelező átültetni az Unió által 2030-ra kitűzött, 32,5 százalékos energiahatékonyság-növelési célt – tette közzé ma a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft.
Az Európai Parlament után, a folyamat utolsó lépéseként 2018. december 4-én az Energia Tanács is elfogadta az új energiacsomag módosított irányelveit. A felülvizsgált energiahatékonysági irányelv (EED), megújulóenergia-irányelv (RES) és az új Irányítási Rendelet (Governance Regulation) 2018. december 24-én, a 2018. december 21-én a Hivatalos Lapban való közzétételüket követő harmadik napon lépett hatályba. Az Irányítási Rendelet közvetlen hatályú, az irányelvek magyar jogba való átültetésére 20 hónapja van a kormánynak, azaz 2020 augusztusáig meg kell ennek történnie.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság még 2016 november végén nyújtotta be a „Tiszta Energiát minden Európainak!” című javaslatcsomagját, melynek eredeti javaslatában európai szinten kötelező, 30 százalékos energiahatékonysági célt tűzött ki. A kétéves egyeztetési folyamat eredményeképp születtek meg a fenti irányelvek végleges, 2030-ig terjedő időszakra szóló célkitűzései. A folyamat részeként az energiahatékonyságot szolgáló, épületek energiateljesítményéről szóló irányelv módosításait már 2018. tavaszán elfogadták
Korábban az Orbán-kormány tiltakozott az arány növelése ellen. Az intézet szerint ugyanakkor az ország energiafogyasztása eddig is uniós vállalásaink felett nőtt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek