A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI
99 tudós számolta össze, hányféle növény él Új-Guineán. Több mint 13 ezer növényfajával Új-Guinea világrekorder a szigetek között – derült ki a Zürichi Egyetem vezetésével készült tanulmányból.

A legalább 13 634 növényfajnak otthont adó sziget a világ legnagyobb trópusi szigete, ökoszisztémák széles skálájával rendelkezik az alföldi dzsungelektől kezdve a Mont Blanc-nál is magasabb hegycsúcsokkal tarkított területeken fekvő mezőségekig.

Botanikusok a 17. század óta itt több ezernyi növényt gyűjtöttek össze, neveztek el és archiválták őket szerte a világon. Becsléseik 9 és 25 ezer között ingadoztak – mondta el Rodrigo Cámara-Leret, a Zürichi Egyetem evolúcióbiológiai és környezettudományi intézetének munkatársa. A szakértő vezetésével 19 ország 56 intézetének 99 tudósa összeállította az első szakértők által ellenőrzött listát Új-Guinea és a környező szigetek 13 634 szövetes vagy magasabb rendű növényfajáról.

Új-Guinea ezzel a világ leggazdagabb flórájával rendelkező szigete – 20 százalékkal több növényfaj él itt, mint Madagaszkár vagy Borneó szigetén.

A fajokban messze leggazdagabb növénycsalád az orchideáké, a listákon szereplő növények csaknem egyharmada fa. Különösen fontos, hogy a növények 68 százaléka endemikus, tehát csak a szigeten fordul elő. “Ilyen mértékű endemikus faji sokszínűség páratlan a trópusi Ázsiában. Indonézia és Pápua Új-Guinea államok, amelyekhez Új-Guinea szigete tartozik, nagy felelősséget vállalnak ennek a pótolhatatlan faji sokszínűségnek a túlélésében” – fogalmazott Cámara-Leret.

Az új lista a biogeográfiai és ökológiai tanulmányok pontosságát jelentősen javíthatja és megkönnyíti további fajok felfedezését. “Úgy becsüljük, hogy a következő 50 évben újabb 3-4 ezer növény adódik hozzá” – mondta Michael Kessler, a Nature-ben közölt tanulmány társszerzője és a Zürichi Egyetem botanikus kertjének tudományos kurátora. Kiemelte: ezek a projektek mind fontosak a fajvédelem megtervezéséhez, valamint a klímaváltozás hatásainak és a földhasználat változásának megjósolásához.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek