A rovat kizárólagos támogatója

Transzbörzsönyi kisvasút – talán ezen a néven lesz közismert a Márianosztra és Nagyirtás közötti, 7 kilométeres, 760 milliméter nyomközű vasút. Két már meglévő kisvasutat köt össze, és mától “száguld az erdőben. A most létrejött, 22 kilométeres Szob–Nagybörzsöny vonal az ország egyik leghosszabb, legattraktívabb és legjobb adottságú kisvasútja.

Május 21-én Márianosztra és Nagyirtás között, a 6,7 kilométer hosszú transzbörzsönyi vonalon megindul a menetrend szerinti kisvasúti közlekedés. Egészen pontosan utasokkal végzett próbaüzem kezdődik, a nagybörzsönyi és a szobi kisvasúti közötti szinkron menetrenddel.

 

Miért fontos mindez? Mert a Börzsönyben kicsit kacifántosak a kisvasúti tulajdonviszonyok:

 

a Nagybörzsönyi Kisvasút önkormányzati tulajdon, de az Ipolyerdő Zrt. Királyréti vasútját üzemeltető Börzsöny2020 Kft. az üzemeltetője, Szobon a kisvasút is önkormányzati tulajdon, a most megépült összeköttetés – lásd galériánk végén a térképet – az Ipolyerdőé, ezt szintén a Börzsöny2020 Kft. üzemelteti majd.

Azaz gyakorlatilag egy vonalon van három tulajdonos és két üzemeltető. Azaz Szob nem vesz át vonatot, csak utasokat.

Így érkezett meg a vagon a vonalra, majd egyből ki is próbálták. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Királyréti Erdészet Facebook-oldala)

Az összeköttetésen túl fontos, hogy legyenek járművek is. Mozdony már volt korábban is, azonban a személykocsi egészen friss: Paphegyen május 12-ére fejezték be. A Királyréti Kisvasút vasúti telepén egy Jah-teherkocsi alapjára építették föl a vagont – ez gyakorlatilag hagyománynak számít már a Börzsönyben. Információink szerint hamarosan egy új motorkocsi is készül a vonalra.

Az egykor kiterjedt és gazdasági célú (fát, követ szállítottak) börzsönyi kisvasúti hálózatból 2002-ben sikerült újranyitni a Nagybörzsöny–Nagyirtás szakaszt, 2008-ban pedig a Szob–Márianosztra részt.  Az EU-s támogatásból az Ipoly Erdő Zrt. által most visszaépített vasút tehát azért is fontos, mert összekapcsolja a két meglévő szakaszt.  A most létrejött, 22 kilométeres Szob–Nagybörzsöny vonal az ország egyik leghosszabb, legattraktívabb és legjobb adottságú kisvasútja.
TOVÁBBI RÉSZLETEK a VS.hu-n.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek