A rovat kizárólagos támogatója

Az Act For Wildlife, partnereivel Flores szigetén végzett vizsgálatokat a Komodói varánuszok sorsáról. A csapat lenyűgöző felvételeket készített a szigetről drónok segítségével. Céljuk bemutatni a területet, ahol nap, mint nap küzdenek a terepmunkájuk során.

Állításuk szerint a felvétel túl jól sikerült ahhoz, hogy ne osszák meg velünk!  Lássuk hát a történetet az Act For Wildlife szavaival: Vezetőnk – a kisebb gerinces és gerinctelen állatokat is tartó – Matt Cook Indonéziába utazott, ahol csatlakozott a Komodó Túlélési Programhoz, melynek célja a Komodói varánusz vizsgálata. Flores szigete otthont nyújt több komodói varánusz populációnak is, amely egy sérülékennyé nyilvánított faj az IUCN vörös listáján, noha egyedeinek pontos száma nem ismert.

Segítségünkkel a Komodó Túlélési Program kiterjesztette munkakörét és immár második éve biztosít teljeskörű populáció vizsgálatot az Indonéz Flores szigetén és a környező kisebb szigeteken. A tanulmány végeztével az adatokat arra fogják felhasználni, hogy egy hosszútávú cselekvési tervet kreáljanak belőle, amely megvédelmezi a Komodói varánuszt Indonézia bármely részén. Eleddig két új Komodói varánusz populációt azonosítottak. Legutóbbit ebben az évben, valamivel korábban; a Flores mellett fekvő Longos szigetén, ahol egy korábban le nem jegyzett ám kritikusan veszélyeztetett Aranyosarcú kakadu populációt is felleltek.

Flores szigetének feltérképezése nem kis munka. A sziget 5228 négyzetmérföldön terül el, nem számítva a környező kis szigeteket, melyek szintén a kutatások területét képzik. A Komodó Túlélési Program terepmunka csoportja küldött nekünk pár elképesztő felvételt az Ontole szigetről: ez bemutatja, hogy milyen tájakon kell átvergődniük a terepmunka során, ráadásul olyan jó lett, hogy úgy éreztük meg kell osszuk mindenkivel.
A kutatás jelen pillanatban is zajlik, így könnyen lehet, hogy új populációra akadnak az elkövetkezendő hónapokban. Alig várjuk, hogy újabb hírt hozzunk nektek a projektről!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás