A rovat kizárólagos támogatója

Még nem érkezett meg Tóbiás és Sára Afrikából a bekamerázott gemenci fészekhez. Az évek óta itt költő fekete gólyapárról ez idáig nincs információ, viszont március 7-én egy fiatal, feltehetőleg hím fekete gólya landolt a fészekbe, akihez most a párja is csatlakozott.

Ma reggel 7 órakor megérkezett a második madár is a Gemenc Zrt. bekamerázott fészkébe, ahol a fiatal fekete gólyapár azonnal neki is látott annak építésébe, szépítésébe. Az eddigi felvételek alapján úgy tűnik, hogy idén ennek az új párosnak az életét és költési időszakát követhetik nyomon a szakemberek és a madárbarátok.   

A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös projektjének köszönhetően immár hatodik éve folytatódhat tudományos megfigyelés Európa legnagyobb ártéri erdejében. A fészekben a kezdetek óta egy pár – Tóbiás és Sára – költött, de úgy tűnik, hogy a mai nappal egy új korszak veszi kezdetét.

2019. március 7-én, 16:47-kor egy fiatal hím fekete gólya landolt a fészekbe, ma pedig megérkezett a társa is. A felvételek alapján a bekamerázott fészket  (ÉLŐ ADÁS ITT)  megfelelőnek találták, hozzá is láttak annak rendbetételéhez, így a szakemberek bíznak benne, hogy idén is egy sikeres költési időszakot kísérhetnek figyelemmel.

Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű fekete gólya állománya. A fekete gólyák fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe építik idősebb, nagy termetű fákra, amelyeknek a törzse megfelelő magasságban elágazik, vagy amelyeken olyan vastag, közel vízszintes villásan elágazó oldalág található, amely a fészek elhelyezésére alkalmas. Gemencen az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma. Ez azt jelzi, hogy az élőhely megfelel a faj igényeinek. Az erdőgazdaság a foglalt fészkek köré vont védőzónák kijelölésével, az erdészeti tevékenységek időszakos átszervezésével, a turista túraútvonalak áthelyezésével segíti a madarak által igényelt zavarásmentességet a költési időszakban.

Tóbiást és Sárát továbbra is várják az erdész szakemberek, az ornitológusok, a nemzeti park munkatársai és a több százezres rajongótábor. A Gemenc Zrt. bízik abban, hogy gyűrűjéről valahol azonosítani tudják Tóbiást, az egyik legöregebb ismert, vadon élő fekete gólyát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás