A rovat kizárólagos támogatója

Átadták a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) új látogatóközpontját és tanösvényét Királyréten. Az erdei iskolából látogatóközponttá továbbfejlesztett ökoturisztikai intézményt Rácz András helyettes államtitkár és Tarnai Richárd kormánymegbízott adta át.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósult projekt során természetvédelmi bemutatóhelyek infrastrukturális fejlesztését hajtották végre Királyréten és az Ipoly-völgyben. A Hegyen-völgyön elnevezést viselő projektben a DINPI szlovák partnere az Ipoly Unió (Ipelska Unia) volt, a fejlesztések teljes költsége 356 262,08 euró volt.

A 2012 októberében indult beruházás projektzáróján Rácz András, a magyarországi nemzeti parkigazgatóságokat felügyelő Vidékfejlesztési Minisztérium természet- és környezetmegőrzésért felelős helyettes államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a látogatóközpontok "kapuszemlélettel" jönnek létre: bejáratok egy-egy tájegységhez, amelyről információkat adnak, bemutatják természeti és kulturális örökségét. A helyettes államtitkár kiemelte azt is, hogy az 571 nyilvántartott ökoturisztikai létesítmény több mint felét részben vagy egészben a tíz nemzeti parkigazgatóság üzemelteti, programjaikon, létesítményeikben 1,4 millió regisztrált látogató fordul meg évente.

Rácz András kitért arra, hogy már találkozni lehet a nemzeti parki termékekkel, a tavaly bevezetett nemzeti parki védjegy egyik célja, hogy támogassa azokat a helyi termékeket, termelőket, szolgáltatásokat, akik helyi alapanyagokból, helyi munkaerővel állítják elő termékeiket. "Egy év alatt 96 gazdálkodó 220 terméke nyerte el a védjegyjogosultságot" – tette hozzá. Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja emlékeztetett arra, hogy a kormány néhány hónappal ezelőtt meghirdette a turistaházak hálózatának a felújítását. Mint mondta, az államnak abban van felelőssége, hogy a lehetőséget adja meg mindenkinek a természet megismeréséhez, az élményhez. A beruházás révén az eddig csak bejelentkezéssel működő erdei iskola olyan látogatóközponttá vált, amely a várakozások szerint megtöbbszörözheti az évi hatezerfős látogatói számot.

Megújulás KirályrétenMegújulás Királyréten

Részletes képes beszámoló az újdonságokról:  Királyréti Látogatóközpont és tanösvény fejlesztése (1,5 MB pdf)

A pályázat célja a Börzsöny és az Ipoly-völgy természeti értékeinek együttes bemutatása és a látogatók által okozott környezeti terhelés csökkentése volt. A pályázatnak köszönhetően a magyar területen egyebek mellett fogadóteret alakítottak ki a királyréti erdei iskola épületében, interaktív kiállítás jött létre, az Ipolyerdő Zrt. támogatásával új interaktív természetvédelmi tanösvényt hoztak létre, és bővült a DINPI kiadványainak sora. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) által a magyarországi részfeladatokhoz nyújtott támogatás 223 853,39 euró volt, a kormány magyarországi részfeladatokhoz nyújtott társfinanszírozása 39 503,54 euró.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek