A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: mme.hu

Egy szibériai partimadár-faj, a hegyesfarkú partfutó kóborló példányát figyelték meg hortobágyi madarászok. Ezzel a Magyarországon regisztrált madarak száma 404-re emelkedett.

Hortobágyi madarászok egy szibériai partimadárfaj, a hegyesfarkú partfutó (Calidris acuminata) kóborló példányát figyelték meg tegnap egy vizes élőhelyen. Hazánk területén ez az első bizonyított megfigyelése ennek a fajnak, ezzel a Magyarországon regisztrált madarak száma 404-re emelkedett.

Legutóbb tavaly októberben gyarapodott hazánk madárvilága, amikor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vas megyei helyi csoportja egy kékfarkút fogott a tömördi gyűrűző állomáson.

A hegyesfarkú partfutó megfigyelt példánya egy havasi partfutókból és más partimadár-fajokból álló csoportban bukkant fel, később több terepmadarásznak is sikerült megfigyelnie. A madárfaj elterjedési és fészkelési területe ÉK-Szibéria tundráira korlátozódik, telelőterületei DK-Ázsiában, Indonéziában és Ausztráliában vannak. Vonulása során egyes egyedek egészen Nyugat-Európáig elkóborolnak, így ez a példány is feltehetőleg így került Magyarországra.

A hegyesfarkú partfutó a kép függőleges középvonalától jobbra, a fekete hasfoltú havasi partfutó mögött kicsit jobbra látható Fotó: Balla Dániel, forrás: birding.huA hegyesfarkú partfutó a kép függőleges középvonalától jobbra, a fekete hasfoltú havasi partfutó mögött kicsit jobbra látható Fotó: Balla Dániel, forrás: birding.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek