A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

India és Kína határterületein a rigófélék családjába tartozó új madárfajt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsapat. Az új faj a himalájai erdei rigó nevet kapta – a tudományos neve Zoothera salimalii, mellyel az indiai ornitológia fejlődésében kulcsszerepet játszott Szálim Ali előtt tisztelegtek a szakemberek.

A himalájai erdei rigókat korábban a nepáli földirigók közé sorolták, de a tudósok megfigyelték, hogy jóval dallamosabb az énekük, mint az ugyanebben a térségben, de az erdőhatár feletti sziklás területeken megtelepedett társaiké. A több ország múzeumaiban őrzött példányok vizsgálata végül megmutatta, hogy a tollazatukat és a felépítésüket tekintve is jelentős különbségek figyelhetőek meg a nepáli földirigók két változata között. DNS-vizsgálatok alapján a tudósok egyébként úgy vélik, hogy genetikailag a két faj több millió évvel ezelőtt vált el egymástól.

Per Alström / sciencedaily.com

Az új madárfajok felfedezése ritkának számít napjainkban, az elmúlt 15 évben évi átlagban öt új fajt fedeztek fel, többségüket Dél-Amerikában. A himalájai erdei rigó mindössze a negyedik új madárfaj Indiában az ország függetlenségének 1947-es kikiáltása óta.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek