Hirdetés

Az Országgyűlésnek beterjesztett országos hulladékgazdálkodási terv a minimalizálásra helyezi a fő hangsúlyt – jellemezte a javaslatot Markó Csaba, a Környezetvédelmi Minisztérium főtanácsosa. Azaz, a keletkező hulladékot anyag- és energiatartalmában minél teljesebb mértékben kell hasznosítani. A nem hasznosítható mennyiséget elsősorban ártalmatlanítani szükséges, a hulladéklerakás minimalizálása érdekében. Magyarországon túl magas a hulladékképződés aránya, és alacsony a hasznosítási hatásfok.

Markó szerint a korszerű hulladékgazdálkodás megvalósíthatatlan, ha mindenki külön-külön, településenként kívánja elérni a célokat. Az országos terv ezért a regionális együttműködést szorgalmazza, regionális szintű hulladékgazdálkodási rendszerek kiépítését irányozza elő. A cél, hogy országosan legfeljebb 100-120 lerakó, 4-5 égető fogadja a települési hulladékokat. A szakember rámutatott: már idén el kell végezni a hulladéklerakók általános országos vizsgálatát, ennek alapján készülhet el a létesítmények korszerűsítési, bezárási, rekultivációs ütemezése. A célkitűzés szerint 2009-ben már csak a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő lerakók működhetnek. A keletkező hulladék mennyisége pedig nem haladhatja meg a 2000. évi szintet.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a lerakott települési hulladékokban 2007-ig 50 százalékra kell csökkenteni a biológiailag lebomló anyagok arányát. A biológiai úton is hasznosítható hulladékokból 2014-re már csak 35 százaléknyi mennyiséget tartalmazhat a lerakott kommunális szemét. A komposztálással hasznosítható anyagok így nem terhelik a lerakókat. A környezetvédelmi előírások teljesítésével adós hulladékégetők 2005-öt követően már nem üzemeltethetők.
ÖN-KOR-KÉP 2002.04.10.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás