Hirdetés
Forrás: FÁNK>>>>

A közönség már láthatja, de a többi orangutánnal még csak ezután lesz összeszoktatva Chuij, a nyolcesztendős szumátrai orangután. A hím állat a Hamburgi Állatkertből érkezett Budapestre.

Születési helye: Hamburg;
Születési ideje: 1996. március 24.;
Anyja neve: Mokko;
Állandó lakcíme: Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest.
Ez állhatna Chuij, a nyolcesztendős hím orangután személyi igazolványában, már ha volna neki személyi igazolványa. Útiokmányai persze vannak, hiszen egy állatszállítás rengeteg papírmunkával jár.
A napokban érkezett állatot új tenyészhímként szerezte be az Állatkert a már korábban is meglévő három szumátrai orangután, Miri (14), Mengi (8) és Vendel (4) mellé. Chuij azonban egyelőre még csak a budapesti Emberszabásúak Házában kialakított férőhelyével ismerkedik, a másik három állattal csak a későbbiek folyamán szoktatják őt össze a gondozók.

Az Emberszabásúak Házának tavalyi átalakítása során olyan belső férőhelyet sikerült az orangutánoknak kialakítani, amely szükség szerint egybenyitható, illetve két önálló részre leválasztható. A jelenleg tehát két részre osztott belső férőhely nagyobbik felében Miri, Mengi és Vendel, a kisebbikben Chuij lakik, de a nagyközönség mindannyiukat megtekintheti. Az állatkerti szakemberek abban reménykednek, hogy az összeszoktatás problémamentes lesz, és Chuij a két nősténnyel, Mirivel és Mengivel gyermekáldásban bővelkedő, példás családi életet él majd. Ez már csak azért is fontos lenne, hiszen a szumátrai orangután a szabad természetben kritikusan veszélyeztetett faj.

A világ állatkertjeiben összesen 233 szumátrai orangutánt tartanak nyilván. Az európai állatkertek összehangolt tenyészprogramot működtetnek a faj megmentése érdekében, amely programban a Fővárosi Állat- és Növénykert évek óta eredményesen vesz részt. Éppen ennek a tenyészprogramnak a keretében, az orangutánokkal foglalkozó szakértő bizottság javaslata alapján érkezett Chuij Budapestre.
Bővebb információval szolgál a Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
tel: 363-379/177; fax: 364-0109

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás