A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az óriásteknősök eddig ismeretlen, második faját fedezték fel Santa Crúz szigetén, a Galápagos-szigetcsoportban. Az új fajnak mintegy 250 egyede lehet.

A Galápagos Nemzeti Park (PNG) közleménye szerint a faj a Chelonoidis donfaustoi nevet kapta Fausto Llerena tiszteletére, aki a Galápagos-szigetek emblematikus óriásteknősét, George-ot gondozta. A hüllőmatuzsálem a becslések szerint 102 évesen hunyt el 2012-ben.

Eddig egyetlen óriásteknősfajt ismertek Santa Crúzon. A Yale Egyetem ökológiai és evolúcióbiológusa, Gisella Caccone vezette nemzetközi kutatócsoport genetikai vizsgálatokkal állapította meg, hogy különálló óriásteknősfaj él a sziget északi részén. Ezzel tizenötre növekedett a szigetcsoport óriásteknős-fajainak száma, ám ezek közül négy már kihalt – közölte a PNG. "A faj azonosításának hatására növekednek a Santa Crúz szigetén élő teknőspopuláció védelmére tett erőfeszítések" – írja Caccone.

 

Chelonoidis donfaustoi kép AFP/Ho

Washington Tapia ecuadori kutató szerint a becslések alapján a Santa Crúz nyugati felén élő, korábban is ismert faj egyedszáma több ezerre tehető, az újonnan felfedezett fajé viszont csak mintegy 250-re.
 

Isten veled Pepe

 

Isten veled Pepe

2014. augusztus végén elpusztult Misszionárius Pepe, a páratlan élővilágáról ismert Galápagos-szigetek egyik jelképének számító óriásteknős, amelynek halálához az ottani nemzeti park (PNG) tájékoztatása szerint a túlsúly és a magas koleszterinszint vezetett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás