A rovat kizárólagos támogatója

Miközben tönkreteszik a Városligetet, a Margitszigeten engedély nélkül irtják a fákat egy esetleges giga teniszstadion miatt, Európa legzöldebb fővárosa tovább zöldül. Miért nem tanulunk Bécstől, ahol a lakosok beleszólhatnak a tervekbe?

Az osztrák főváros Nordbahnhofviertel (Északi Vasútállomás) nevű negyedében 2023-ig új parkot alakítanak ki. A bécsi Gebietsbetreuung (területfelügyelet), valamint Bécs városának képviselői és építészei a múlt héten mutatták be az új pihenő övezet, a „Freie Mitte“ első tervezetét, melynek kialakítása kapcsán az ottlakók javaslatait is várják.

A bécsi Nordbahnhofviertel az egykori északi vasútállomástól nyugatra és a Patersterntől északra található, a Nordbahnstraße és a Heinestaße között. Bécs városának vezetése a vasútállomás kihasználatlan zöld területét pár évvel ezelőtt vásárolta meg. A mindösszesen kilenc hektárnyi területen – a városi vadonban élő, szigorúan védett zöld varangyok és gyíkok élőhelyeit érintetlenül hagyva – 2023-ig játszóteret, kutyasétáltatót és sportolásra alkalmas pihenőövezetet alakítanak majd ki, a lebetonozott területeket pedig közösségi kertekké építenék át.


Brutál és zavaros margitszigeti fairtás

A főváros szerint nem volt joga kivágni a margitszigeti fákat a bontást végző cégnek, mert nem adtak rá engedélyt. A 26 méter magas új teniszstadion ügyében egyelőre senki nem mondja ki, megépül-e vagy sem a Margitszigeten.


A parkon keresztül húzodó Leystraße meghosszabításával pedig egy sétaösvény kötheti majd össze a 2. kerületet a 20. kerülettel. Ezt a területet a 2,5 hektáron elterülő elhagyatott vasúthálózattal toldanák meg, melynek fennmaradt sínrendszerét építészeti elemként integrálnák a parkba. A sínek fölé egy stégrendszert terveztek, ahonnan az egész parkra gyönyörű kilátás nyílik. A műemlékvédelem alatt álló víztorony, valamint a vasútállomás épületének kihasználása azonban továbbra is kérdéses. A projekt tervezete szerint az azonban biztos, hogy az állomás elülső csarnokát lebontanák, mivel itt a meghosszabbított O jelzésű villamos síneit fektetik majd le. Felmerült még egy holokauszt emléktábla kihelyezése is, amely a vasútállomásról Ausschwitzba induló vonatokon deportált zsidóknak állítana emléket.

A park környékén lakók a leopoldstadti Max-Winter-Platzon tájékozódhatnak a teljes projektről, valamint április 30. és május 11. között javaslatot is tehetnek az új park kialakítása kapcsán.

Új rétet alakítanak ki a pillangóknak Bécsben

Új rétet alakítanak ki a pillangóknak Bécsben

A mezei pillangó fajok védelme érdekében Bécs város környezetvédelmi osztálya (MA 22) a Gaudenzdorfer Gürtel mentén új zöldfelületet hoz létre az osztrák fővárosban.

A tavasz beálltával az osztrák fővárosban a mezei pillangók is útra kelnek. Bécsben a leggyakrabban előforduló nappali lepkefaj a répalepke, valamint a nappali pávaszem. Az elmúlt években azonban a mezei pillangók populációja nagy mértékben lecsökkent, az eredetileg 137 nappali lepkefajból mára már csak 105 található meg. A pillangóállomány drasztikus csökkenésének hátterében a lepkék életterének zsugorodása, a nedves rétek növekvő mezőgazdasági művelése, valamint beépítése áll.

 

 

 

Vajon Budapesten a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdaövezetet mikor hasznosítjuk értelmese célra?
Vajon valaha érdemben megkérdezik-e az érintett lakosságot egy-egy projekt tervezésekor?
Vajon lesz-e valaha valós értéke a növényeknek, a zöldfelületeknek?
És még feltehetnénk sok költői kérdést egy antizöld kormánynak.

 

 


 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek