A rovat kizárólagos támogatója

Szakemberek szerint a tengeri élőlényeknek eddig csak kevesebb mint 10 %-át ismerjük, több mint kétmillió faj még felfedezésre vár. Az Ocean Census egyik célkitűzése, hogy a következő tíz évben legalább 100 ezer új tengeri fajt azonosítsanak.

Tudósok és felfedezők globális együttműködésén alapuló kezdeményezés indult az óceánok élővilágának még jobb megismerésére a londoni National Institute-ban. Az Ocean Census nevű projekt azt a célt tűzte ki, hogy a következő tíz évben legalább 100 000 új tengeri fajt azonosítsanak, mielőtt eddig ismeretlen populációk halnának ki a túlhalászás és a globális felmelegedés miatt.

ocean census tengerkutató robot vízre bocsájtása

A feltételezések szerint a Föld óceánjaiban körülbelül 2,2 millió faj élhet, de ebből máig mindössze 240 ezret sikerült leírni. Az Ocean Census olyan korábbi kezdeményezésekre épül, mint a 2010-ben lezárult Census of Marine Life (a tengeri élővilág felmérése), amely során 6000 potenciálisan új óceáni fajt azonosítottak. Azóta viszont rengeteget fejlődött az óceánkutatások technológiája. Amellett, hogy ma már jóval nagyobb felbontású képeket tudnak víz alatt készíteni, a gépi tanulás és a DNS-szekvenálás fejlődése is hozzájárulhat ahhoz, hogy minden korábbinál gyorsabban és eredményesebben sikerüljön új életformákat felfedezni.

Szakemberek szerint a tengeri élőlényeknek eddig csak kevesebb mint 10 százalékát ismerjük, több mint kétmillió faj még felfedezésre vár.

Versenyt futunk az idővel. Fajokat veszítünk a globális felmelegedés, az óceán oxigénvesztése és savasodása miatt – mondta Alex Rogers, az Ocean Census tudományos igazgatója.  A professzor szerint, ha a folyamat folytatódik, azzal lényegében a földi élet populációinak hatalmas része pusztul el.

Az Ocean Census lesz a történelem új tengeri élet felfedezésére irányuló legnagyobb programja. A világ óceánjain több tucat expedíció indul útnak. A kezdeményezést a Nippon Alapítvány és a brit Nekton tengerkutató intézet támogatja.

Kapcsolódó cikk: Népszámlálást tartanak az óceánokban, hogy tíz éven belül 100 000 ismeretlen fajt azonosítsanak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás