Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Sok a változás, mióta Donald Trump távozott az amerikai kormány éléről. Többek között az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) is újra foglalkozhat egy igen fontos kérdéssel, a klímaváltozással.

Egyfajta struccpolitikaként száműzte a Trump kormányzat az éghajlattal, klímaváltozással kapcsolatos olykor riasztó tényeket az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének weboldaláról.  Most viszont már új szelek fújnak, és újra fontos kérdéssé vált a környezet állapota, várható változásai. Négyéves szünetet követően újra megjelenhetnek az éghajlatváltozással kapcsolatos információk az EPA honlapján. A lépés – írja a ZME Science – Joe Biden elnök ígéretének része, hogy „visszahozza a tudományt”, és ambiciózusabb éghajlati lépéseket tesz.

2017-ben Donald Trump kezdeményezte az összes klímaváltozási utalás eltávolítását a kormány weboldalairól (beleértve az EPA-t, az Energiaügyi Minisztériumot, a Külügyminisztériumot), ami annyiban nem volt meglepő, hogy a volt elnök többször is hangot adott kételkedésének az éghajlat-változással kapcsolatban. Mindez nem is maradt következmények nélkül: az Environmental Data and Governance Initiative (EDGI) friss jelentése szerint Trump hivatali ideje alatt a „klímaváltozás” kifejezés használata 40 százalékkal csökkent a szövetségi környezetvédelmi ügynökségek webhelyein. Ez EPA weboldalának forgalma is visszaesett 20 százalékkal.

Mindennek azonban most vége.
Az EPA adminisztrátora, Michael S. Regan egy video-nyilatkozatban megerősítette, hogy az éghajlattal kapcsolatos tények visszatértek az EPA weboldalára, oda, ahol lenniük kell. „Figyelembe véve a válság sürgősségét, kritikus fontosságú, hogy az amerikaiak hozzáférjenek az információkhoz és az erőforrásokhoz, hogy mindannyian szerepet játszhassunk környezetünk, egészségünk és a sebezhető közösségek védelmében. ” – tette még hozzá.

Az éghajlati válság az EPA prioritása, és e válság következményeinek nyilvánosság általi megértése elengedhetetlen annak kezeléséhez. Bár a megújult weboldalon egyelőre még korlátozottak az információk, de már rendelkezésre állnak hasznos és interaktív adatok, például földrajzi szoftverek a klímaváltozás mutatóinak megismeréséhez. Az EPA illetékesei mindenesetre azt ígérik, hogy hamarosan több tartalom is elérhető lesz, és arra ösztönzik a látogatókat, hogy rendszeresen térjenek vissza az oldalra, ugyanis az folyamatosan új információkkal és funkciókkal bővül- írta a HVG.hu.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás