A rovat kizárólagos támogatója

Kezdetben a tojó folyamatosan a fészken volt és melengette a fiókáit, így azokat csak ritkán lehetett megpillantani. Ahogy telt az idő és növekedtek, úgy haladt a tavasz is előre és április első felében már sokszor voltak láthatóak a kis sasfiókák. Szépen cseperedtek és a fehér pihetollas kültakarójuk erőteljes, szürke színárnyalatúvá vált – bár a fehér pihék még most is látszanak.

Korábbi években a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapján már továbbított online webkamera képet egy hortobágyi rétisas család életéből a szaporodási időszakban. Ez egyáltalán nem könnyű műfaj, hiszen a madarak költése elsődleges fontosságú, emellett pedig számos technikai és környezeti jellemzőnek egyszerre kell teljesülnie a megfelelő minőségű közvetítés érdekében. A tavalyi szezonban nem volt lehetőségünk a közvetítésre, így az esztendő utóján nagy várakozásokkal telve igyekeztünk megteremteni az idei év feltételeit egy új helyszínen. A helyszín váltást a korábbi pár által használt több váltófészek és azok lombkoronában lévő elhelyezkedése indokolta.

A januári tesztelési időszakban sajnos kiderült, hogy az új hely által generált nehézségek mindegyikén nem sikerült úrrá lennünk, ugyanakkor ott már nem volt lehetőség beavatkozásra, így nyilvánvalóvá vált, hogy ebben a szezonban sem fogunk tudni élő képet kiajánlani a web felületünkre – még akkor sem, ha egyébként a madarakkal minden rendben lesz. Reménykedtünk azonban abban, hogy legalább vágott képek segítségével hírt adhatunk a történésekről.

Februárban nagy megelégedésünkre megkezdődött a kotlás a fészekben. Számos alkalommal néztük a kotló madarat, majd március második felében egyszer csak megláttuk az első, akkor még fehér pihés fiókát. Később derült ki, hogy valójában ketten vannak az új jövevények.

Kezdetben a tojó folyamatosan a fészken volt és melengette a fiókáit, így azokat csak ritkán lehetett megpillantani. Ahogy telt az idő és növekedtek, úgy haladt a tavasz is előre és április első felében már sokszor voltak láthatóak a kis sasfiókák. Szépen cseperedtek és a fehér pihetollas kültakarójuk erőteljes, szürke színárnyalatúvá vált – bár a fehér pihék még most is látszanak.

Ahogy növekednek, egyre többször maradnak magukra, mert mindkét szülő jár táplálék után, hogy azután hazatérve megetesse éhes fiókáit.  Egy ilyen pillanatot kaptunk el április 5-én délelőtt, amikor nagy meglepetésünkre érzékeltük a kamera képén, hogy az addig nem látott hím madár eteti a fiókákat, mely ráadásul mindkét lábán színes gyűrűket visel. Az otthoni technika lehetővé tette a zoomolás segítségével a gyűrű leolvasását, így kiderült, hogy az öreg hím nem idegen tájról származik, hanem éppenséggel hortobágyi felmenőkkel büszkélkedhet, ugyanis pont mi gyűrűztük 2009-ben egy légvonalban 10 kilométerre lévő fészekben.

Magyarországon a rétisas színes gyűrűzése 2004-ben kezdődött és az azóta eltelt időszakban már több száz fiókára kerültek jelölő gyűrűk. A fészkelés zavartalanságának biztonsága érdekében azonban nem lehet könnyedén és gyakorta megközelíteni a fészkek közvetlen környezetét, így csak nehezen lehet azonosítani a fészkelő párok egyedeit lábgyűrűjük alapján. Az idei évig – tudomásunk szerint  – még nem éri el a tízet az ismert azonosítójú, ismert fészkelőhelyen költő egyedek száma. A Hortobágyon – ahol az első ilyen egyed fészkelését is sikerült bizonyítanunk évekkel ezelőtt – jelenleg 3 különböző fészeknél ismerünk színes gyűrűs szülő madarat.

A most azonosított hím példányt egyébként most sikerült a kirepülése óta hatodik ízben megfigyelni. Az önállóvá válását követő első és második télen – immaturként, a legbiztosabb táplálkozóhelyeket felkeresve – többször volt látható a HNPI által üzemeltetett, legnagyobb téli sasetető helyen. Az azt követő évekből nincs megfigyelési adata, annak ellenére, hogy feltehetően abban a periódusban is jelen volt a térségben. A jelenlegi fészkelőhelyen a rétisasok 3. szezonjukat élik, de az előző két évben nem is gyanítottuk színes gyűrűs szülő jelenlétét. Ez két dolgot jelenthet. Vagy nem tudtuk regisztrálni a madáron a gyűrűket a nagy távolságból történő távcsöves megfigyelések során, vagy pedig a szülőpár hím tagja cserélődött ebben az időszakban. Bármelyik lehetséges.

Mindenesetre reméljük a fiatal sasok problémamentes kirepülését, illetve ezen a helyen is köszönetünket fejezzük ki Szabó Károlynak, a Net-Portál Kft. ügyvezetőjének, aki évek óta alapvető segítséget nyújt a webkamerás elképzeléseink megvalósításában!

Tihanyi Gábor – Szilágyi Attila – Horváth Tibor
Természetvédelmi Őrszolgálat HNPI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás