Hirdetés

Bemutatták a világ legnagyobb szélturbinájának terveit. A Haliade-X 260 méter magas lesz, kapacitása 12 megawatt, lapátjainak hossza 107 méter. Miközben a szélenergia is egyre olcsóbb megújuló forrás, az Orbán-kormány 8 éve betiltotta.

A General Electric Renewable Energy a tervek szerint 400 millió dollárt költ a turbina fejlesztésére és telepítésére az elkövetkezendő három-öt évben. A Haliade-X-program keretében olyan helyszíneken állíthatnak majd fel szélturbinát, mint az Északi-tenger német határvonala, ahol ezek a létesítmények évente akár 67 gigawattóra teljesítményt képesek leadni, amely 16 ezer európai háztartás ellátását teszi lehetővé.

Európa teljes szélerőmű-kapacitása 2017-ben 25 százalékkal nőtt a WindEurope adatai szerint. Tavaly több mint 3,1 gigawatt kapacitású szélerőművet teleptettek a kontinensen, a teljes kapacitás 15,8 gigawattot tett ki. Európában több mint négyezer szélturbina működik 11 országban. Tavaly 17 szélerőműparkot adtak át, a fő helyszínek az Egyesült Királyság és Németország volt. A szigetországban 1,7, Németországban 1,3 gigawatt kapacitással bővült a piac-irta az nrgreport.com.

Gigatervekben nics új a Nap alatt szélirányban: fél éve írtuk, hogy  góliát szélerőművet épít az USA

Góliát szélerőművet épít az USA

Hatalmas, 500 méter magas, 200 méteres lapátokkal rendelkező szélerőmű kifejlesztésén és megépítésén dolgozik egy 6 intézetből és egyetemből álló csoport az Egyesült Államokban. Az 50 MW-nyi tervezett csúcsteljesítmény kb.10-szerese a szokásos mai szélturbina kapacitásnak.

Összevetésül, egy tipikus szélturbina 70 méter magas, 50 méteres lapátokkal, míg a ma működő legnagyobb szélerőmű 195 méter magas, lapátjai 80 méter hosszúak. A szélkerék méretei miatt a munka rendkívüli kihívást jelent a fejlesztőknek, azonban a projekt ambíciói is nagyok.

A lapátok méretének növelésével a hasznosítható szélenergia mennyisége is emelkedik, ami a költséghatékonyságot is rendkívül kedvezően befolyásolja. A fejlesztés révén az offshore szélerőművek teljes élettartam költsége 50 százalékkal csökkenhet 2025-ig a fejlesztői remények szerint.

4 millió szélerőmű elég lenne a világnak

A Global Wind Energy Council vezetője kiszámolta, hogy hány szélerőműre lenne szükség a világ teljes jelenlegi energiafogyasztásának fedezésére. Újabb pofon az atomlobbinak. Másfél éve a Business Week által közölt számítás 21 ezer terawattórára teszi a szükséges éves igényt, és ezt osztja el 0,005256 terawattórával, vagyis egy 2 MW névleges teljesítményű szélturbina átlagos éves teljesítményével (és 30 százalékos kihasználtságot is figyelembe véve, hiszen nem fúj a szél mindig és mindenhol).  Az eredmény: 3 millió 995 ezer 434 darab.

Mindeközben Magyarországon a paksi atomáram miatt likvidálták a szélenergiát

Amíg világszerte, így Európában is óriási lendülettel fejlődik a szélenergia-hasznosítással kapcsolatos műszaki ipar, és nagyszabású turbinatelepítések zajlanak, addig Magyarországon hét éve egyetlen szélerőmű sem épült. A jelenlegi hazai szabályozás alapján pedig arra lehet következtetni, hogy a következő években sem történnek szélfarmfejlesztések – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Magyar Szélenergia-ipari Társaság elnöke.

 

Kapcsolódó anyagok:

A világ legabszurdabb szeles szabályzása a magyar

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás