A rovat kizárólagos támogatója

Természetvédelmi kezelés néven új honlapot indított a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve. A weboldal szerkesztőinek célja, hogy valamennyi védett növény- és állatfajt, Natura 2000 és ÁNÉR (Általános Nemzeti Élőhelyosztályozási Rendszer) élőhelyet bemutassa. A képen a fokozottan védett rétisas.

A honlap feltöltése folyamatosan történik, és a szerkesztők úgy tervezik, hogy három-négy év alatt minden faj felkerülhet a rendszerbe. Magyarországon kereken 2000 védett növény- és állatfaj él. Ezek jelentős részéről szinte semmilyen információ sem érhető el, másokról pl. a virágos növények egy részéről, vagy a gerinces állatokról viszont kellően részletes információkat találhatunk mind a könyvtárakban, mind az interneten. Együtt az összes faj és élőhely viszont sehol sem található meg. A weblap szerkesztői és szerzői azon túl, hogy szeretnék segíteni ezen élőlények fel- és megismerését elsősorban arra törekszenek, hogy összegyűjtsék és bemutassák a veszélyeztető tényezőket, és azok elhárítására a természetvédelmi kezelés eszközrendszerét felhasználva válaszokat fogalmazzanak meg.

A weboldal nagyon gyakorlatias módon szerkesztett, valamennyi fajra rá lehet keresni a magyar és a latin neve alapján, az élőhelyek pedig a kódjuk alapján is elérhetők. Minden egyes élőlénycsoporthoz részletes irodalomjegyzék tartozik, és a szerzőknek, illetve a fotósoknak is van személyes oldala.

A honlap már jelenlegi feltöltöttségi állapotában is hatékonyan segíti a természetvédelmi kezelési tervek készítőit, a különböző területhasználattal járó fejlesztési projektek tervezőit, a felsőoktatási intézményeket, és még nagyon sokféle érdeklődőt. Az oldal olyan információk sorát vonultatja fel, melyet az állami és a civil természetvédelemben, az erdészeti, a vízügyi és a mezőgazdasági ágazatokban dolgozó szakemberek már régóta hiányoltak. Tájékozódásunk szerint ugyanakkor sikerült a szerkesztőknek valami egészen újat kitalálniuk és megvalósítaniuk, ugyanis ehhez hasonló élő és gyakorlatias honlapról más országokban nincs tudomásunk.

Az ötlet gazdája Haraszthy László, aki több mint 200 hazai szakemberrel együttműködve valósította meg a honlapot, és a csapat folyamatosan dolgozik a továbbfejlesztésen is. Ennek eredményeként rövidesen bővül a tartalom és felkerülnek a honlapra az invázív növényfajok is.

Képernyőkép a honlaprólKépernyőkép a honlapról

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás