Hirdetés
greenfo/MTI

Újabb és újabb történelmi csúcsokat dönt meg a földgáz tőzsdei ára. A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF novemberi határidős jegyzésében a földgáz 1000 köbmétere ma 1197 dollárba, azaz megawattóraként 100 euróba került eddigi napi maximumán.

Szeptemberben a legközelebbi határidős jegyzésekben még “csak” 759 dollár volt az átlagár. Január óta ötszörösére nőttek a földgázárak a holland TTF-n, ezen belül is szeptemberben volt drasztikus az emelkedés, gyakorlatilag megduplázódott az ár.

A földgáz árának emelkedése felfelé hajtja az elektromos energia árát a fűtési szezon közeledtével, miközben Európában a gáztározók töltöttségének szintje az átlagosnál is alacsonyabb, ezért Európa kénytelen árversenybe bocsátkozni az elsőrangú ázsiai piacokkal a cseppfolyósított gázért.

Az S&P Global Platts amerikai pénzügyi szolgáltató vállalat által szolgáltatott adatok szerint Ázsiában a cseppfolyósított földgáz japán és koreai referenciaértéke (JKM) csütörtök este további 39 dollárral 1100 dollárra nőtt ezer köbméterenként. Az európai kereskedés pénteki nyitásakor ez automatikusan újabb történelmi csúcsokra tolta fel a gázárakat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás