A rovat kizárólagos támogatója

Több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket tegnap az Amazonas vidékének mintegy három hete lángoló dzsungelében. Január óta 78 383 erdőtüzet jegyeztek fel szerte az országban, ami önmagában is több éves rekord, és a szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza. Afrikában pedig egyszerre 12 ezer helyen ég az erdő.

A tüzek több mint fele a Amazonas esőerdőiben ég, és csütörtökön és pénteken 1663 újabb tüzet észleltek a brazil űrkutatási hivatal, az INPE szakemberei. Az INPE vezetőjét egyébként augusztus elején leváltották a hivatal éléről, miután olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek azt mutatták, hogy júliusban mintegy négyszerese volt az erdőirtás az egy évvel korábbinak. Jair Bolsonaro brazil elnök azzal vádolta meg az INPE vezetőjét, hogy hazudik.

Amúgy Bolsonaróra az erdőtüzek miatt egyre nagyobb nemzetközi nyomás is nehezedik, miután a Föld tüdejének is nevezett, lángokban álló esőerdő képei bejárták a világsajtót, és nemzetközi felháborodást váltottak ki. Az Európai Unió részéről több tagállam is felvetette, hogy vétót emel az EU és a dél-amerikai szabadkereskedelmi övezet, a Mercosur közötti szabadkereskedelmi megállapodás ellen, ha a brazil kormány nem tesz hathatós lépéseket a tüzek megfékezése érdekében. Pénteken Rio de Janeiróban és Sao Paoloban is több ezer fős tüntetéseken követelték Amazónia megmentését. Világszerte több helyen voltak hasonló tiltakozások Brazília külképviseleteinél.

Égető jelen: Brazíliában valójában már klímaháború van

A brazil kormány közben bejelentette, 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezése érdekében, miután Bolsonaro tegnapelőtt felhatalmazást adott a hadsereg bevetésére. A jobboldali elnök azért áll a kritikák kereszttüzében, mert korábban kijelentette, hogy az esőerdő védelmében tett lépéseket a gazdasági növekedés gátjának tekinti.

A bolíviai kormány szombaton La Pazban azt jelentette be, hogy egy átalakított Boeing 747-est vet be az ország keleti részében tomboló erdőtüzek eloltására. A gép fordulónként 75 köbméter vizet tud az égő területre juttatni, és naponta négy fordulót fog megtenni az érintett területen – közölte Javier Zavaleta bolíviai védelmi miniszter a La Razón című helyi lappal.

Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet. (MTI/HVG)

Afrikában egyszerre 12 ezer helyen ég az erdő

Afrikában, közelebbről Angolában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban még a brazilnál is több erdei tűzfészek lángol jelenleg. Az elmúlt két napban Angolában 6,902, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 3,395 tüzet regisztráltak a hatóságok. A Kongói Demokratikus Köztársaságtól délre fekvő Zambia is felkerült az elmúlt 48 óra legtöbb tűzesetét felvonultató országok listájára, közvetlenül Brazília után a negyedik, körülbelül ezer aktívan égő tűzzel. (Bloomberg)

Hogyan tudsz segíteni?

Az egyéni döntések, az egyéni felelősség vállalás édeskevés, ha közben a nemzetállamokat és a nagy cégeket nem tudjuk arra rávenni, hogy változtassanak működésükön, felkészüljenek a környezeti változásra, a klímaválságra, illetve annak megelőzésére.

De ha aggaszt, hogy éppen lángokban állnak az oxigénkészletünk jelentős részét szolgáltató esőerdők, akkor a Mérce által idézett Business Insider összeszedte, hogy egyéni szinten milyen lépéseket tudsz tenni:

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek