Hirdetés
greenfo/MTI

Minden évben kb. 300 ezer daru kel útra, hogy Nyugat-Európán átrepülve érjék el Franciaországot vagy Spanyolországot. Az Alpok irányából körülbelül tízezer daru csatlakozik még hozzájuk. Egy részük új vidékek felett száll téli élőhelyére, így elkerülik hazánkat.

Változtatnak a repülési útvonalaikon a darvak: egy részük új vidékek felett száll téli élőhelyére – jelentette be a Német Madártani Egyesület Münsterben.  Azok a darvak, amelyek a balti és észak-európai régióból általában Magyarország felett szálltak Afrika felé, változtattak hagyományos útvonalukon. Már egy ideje Bajorország vagy Olaszország felett repülnek át, azaz észak vagy dél felől kerülik meg az Alpok láncait, és Dél-Franciaországba tartanak.

Johannes Wahl münsteri madárkutató elmondta, hogy az állatok valószínűleg Franciaországban csatlakoznak azokhoz a darumadarakhoz, amelyek Észak-Németországból Spanyolország felé vándorolnak. Ezt a változást már három éve tapasztalják. Feltehető, hogy a három évvel ezelőtti erős keleti szelek számlájára írható az útvonalmódosítás. Úgy tűnik, hogy a légáramlatok térítették el a darvakat megszokott útjukról nyugat felé. Wahl szerint a madarak valószínűleg megszerették az új utat, mert az a réginél sokkal kevesebb veszélyt rejt, és Franciaországban vagy Spanyolországban is jól át tudnak telelni. Az útvonal módosításához vezető mechanizmusokat még kutatják.

Az egyesület több német, luxemburgi, svájci és osztrák környezetvédelmi szervezettel együtt amatőr madármegfigyelők sok ezer jelentését értékelte, így sikerült először teljességében dokumentálnia a darvak vándorlásának új útvonalát. A jelentések az ornitho.de portálon keresztül érkeztek be.  Wahl úgy becsülte, minden évben körülbelül 300 ezer daru kel útra, hogy Nyugat-Európán átrepülve érjék el Franciaországot vagy Spanyolországot. Az Alpok irányából körülbelül tízezer daru csatlakozik még hozzájuk – fűzte hozzá a kutató.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás