A rovat kizárólagos támogatója

A Körösvölgyi Állatpark mellett nemrég átadott Jégmadár tanösvény a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst és annak élővilágát mutatja be, az állomásokat a gyönyörű Anna-liget mellett, a holtág vizében alakították ki.

A tanösvény a Körös-Maros Nemzeti Park Anna-ligeti látogatóközpontjának közeléből indul, és nyolc állomáson keresztül mutatja be a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst és annak élővilágát. Az állomásokat a holtág egy-egy jellemző állatfajáról nevezték el, a vízbe helyezett bójákon rövid ismertetetőt olvashatunk például a Holt-Körös tájtörténetéről, természetvédelmi jelentőségéről és élővilágáról. A táblákon egy-egy QR-kódot is találhatunk, melyek segítségével még több érdekességet tudhatunk meg a környékről.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpontjában kenut is tudunk bérelni. A 2 és 4 fős kenukban, illetve egy csónakban, egyszerre 40 főnek tudnak lehetőséget biztosítani a vízre szállásra. Mivel elég sok csoport is igénybe veszi a szolgáltatást, érdemes előzetesen időpontot egyeztetni, ha családdal akarunk evezni. Az év során vannak meghirdetett kenu- és kerékpártúrák is, melyek során nemcsak a tájat csodálhatjuk meg, de élvezetes szakvezetés során sok érdekességet is megtudhatunk a környékről. Kiderül például, honnan kapta nevét a Kenderáztató, kinek köszönhető a Szarvas emblematikus fafajának számító mocsárciprus meghonosítása, és az is, mit készítettek régen a sulyom terméséből.A Körösvölgyi Állatparkba idén számos új lakó – például vadmacska és fakó keselyű is érkezett. A három és fél méteres szárnyfesztávolsággal bíró fakó keselyű hajdan az Alföldön is gyakori volt, ma már csak kóborlóként tűnik fel felénk. 

Az állatparkban a nyári szünetben minden vasárnap 11 órától Szünidei Állatmustrát tartanak, mely során a park egy-egy állatfaját lehet közelebbről is megismerni. Legközelebb június 24-én a gímszarvassal, július 1-jén pedig a fakó keselyűvel lehet találkozni.
A programokkal kapcsolatban itt lehet tájékozódni.  Via Turistamagazin.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek