A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A wellingtoni Victoria Egyetem kutatói szerint az Új-Zéland keleti részének közelében észlelt fehéralga-virágzás azt sugallja, hogy az óceán is reagál a klímaváltozásra.

A Global and Planetary Change című nemzetközi folyóiratban közölt tanulmány szerint kedvező, meleg környezeti feltételek között a coccolithophore nevű fitoplankton gyorsan növekszik és virágzásakor tejfehérré festi az óceán felszínét, nagy mennyiségű üledéket – kokkolitot – termelve. A műholdas és a hajókról végzett megfigyelések szerint az óceán melegedése miatt az algavirágzás egyre délebbre vonul és enyhébbé válik, ugyanúgy, ahogy nagyjából 130 ezer évvel ezelőtt, az utolsó nagy meleg periódus idején – olvasható az egyetem honlapján.

"Eredményeink szerint az utolsó meleg periódus idején, amikor az óceán nagyjából 1-2 Celsius-fokkal volt melegebb a mostaninál, az üledék nagy részét kokkolit alkotta" – magyarázta Bella Duncan, az egyetem kutatója, hozzátéve, hogy az óceánfenékre lesüllyedt kokkolit fehér iszapot hoz létre. A jelek szerint most ugyanez a folyamat megy végbe, ami azt sugallja, hogy az Új-Zélandot övező óceán is elkezdett reagálni a globális felmelegedésre. 

Az Új-Zéland keleti részének közelében észlelt fehéralga-virágzás. Kép: Jeff Schmaltz, MODIS Land Rapid Response Team,  NASA GSFC

Ezt a jelenséget a világ egyre több táján kezdik észlelni" – mondta Lionel Carter, az egyetem Antarktiszi Kutatóközpontjának munkatársa, aki felügyelte a kutatást. A szakember szerint még nem tudni, hogy a változás milyen hatással lesz a halállományra, a széndioxid-felvételre és az óceán általános egészségére. A kutatók az Új-Zélandtól délre fekvő régió vizeiből vettek üledékmintákat és lézeralapú módszert használtak a kokkolitlerakódások kimutatásához. "Egy kétméteres magminta 200 ezer évre visszamenőleg szolgál adatokkal az üledék összetételéről" – magyarázta Duncan.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek