A rovat kizárólagos támogatója

A IX. Felső-Tiszai PET Kupa főként veterán csapatokból álló pethajós flottája újabb 6 tonna hulladéktól mentesítette a folyó Tiszabecs és Vásárosnamény-Gergelyiugornya közötti, 60 folyamkilométeres szakaszát. A szervezők kiemelték: bár a rendszeres és erős áradások időről-időre képesek átrendezni a folyó árterének hulladék helyzetét, szerencsére az évek óta tartó kitartó munkának látszik az eredménye, hiszen a rendszeres takarításoknak köszönhetően az ártérben kevesebb az erősen szennyezett hulladék gócpont.  A petkalózok a Tisza mellékfolyóin és az alsóbb szakaszain is folytatják a hazai hulladékmentesítést, ezzel párhuzamosan pedig erősítik nemzetközi folyótisztító programjaikat.

A verseny utolsó napján ismét legalább másfél tonna hulladékot bányásztak ki a petkalózok a vásárosnamény-gergelyiugornyai befutó előtt elterülő Jánd-szigeten, ami évről-évre biztos lelőhelye az uszadékfák között feltornyosuló hulladéknak. Összességében az egy hetes, kilencedik alkalommal megrendezett felső-tiszai versenyen 6 tonna hulladékot gyűjtött össze csaknem 300 résztvevő. A hulladék rekord helyett a szervezők idén főként a nehéz körülményekről, az időjárás okozta szélsőségekről számoltak be és hangsúlyozták, hogy a Jánd-sziget kivételével, a folyó végighajózott felső szakaszán megszűnni látszódnak a legnagyobb hulladék-lelőhely gócpontok.  Hozzátették, hogy legfrissebb tapasztalataik alapján, az egyre gyakoribb, erős áradások képesek jelentősen újra rendezni a folyóparton kialakuló hulladékhelyzetet. Örvendetes, hogy a folyó Vásárosnamény alatti szakaszára kevesebb hulladék úszik le a Felső-Tisza-Vidéki hulladékmentesítő gépláncnak köszönhetően.

A szervezők folyamatosan végeznek hulladéktérképezést, így a TrashOut nemzetközi applikációval és a magyar fejlesztésű tisztatiszaterkep.hu online felületen nyomon követhető a hazai hulladékhelyzet. A versenyhez Tiszabecsnél csatlakozott a PET Kupa Tisza Expedíciója, amely július második felében a Tisza forrásától, Kárpátaljáról indulhatott el a Nemzetközi Beruházási Bank támogatásának köszönhetően. A felső-tiszai verseny végeztével az expedíció a felfedező utat egészen a Duna torkolatig folytatja. A másfél hónapig tartó túra során a szakemberek az ukrán, román és a szerb Tisza szakaszok szennyezettségéről is pontosabb képet kapnak. Az érdeklődők online követhetik nyomon az expedíciós kalandokat, egyes kiemelt helyszíneken pedig a PET Kupa Műanyag Műhelye hulladék-újrahasznosító programokkal várja a felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

1027  zsák hulladéktól tisztult meg a folyó
A PET Kupa szervezői megalakulásuk óta kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy az összegyűjtött hulladék felhasználható része, – megfelelő szelektálás után – újrahasznosításra kerüljön. A szelektálási munkában a csapatok egyre jelentősebb szerepet vállalnak. A hulladék nagyobb részét már a parton, vagy saját pethajójuk fedélzetén átválogatták a kalózok. A zsákolt hulladékért PETákok jártak, sőt, a pontozást végző PETbankárok az úgynevezett szuperzsákokért – amelyek színre válogatott, összezsugorított, kupak nélküli PET-palackokat tartalmaznak -, négyszer annyi pontot osztottak ki, mint a válogatás nélküli zsákokért. Minden elismerés a csapatoknak, hiszen az  összeszedett hulladék több mint felét szuperzsákként adták le.
A hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége segíti. A csapatok által megkezdett szelektálást a PET Kupa önkéntes csapata folytatta. A hasznosítható fém és üveg hulladék az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nkft. segítségével a hulladékfeldolgozókhoz kerül. A PET palackok színre válogatás és bálázás után kerülnek feldolgozásra a P.M.R. Kft. közreműködésével. A kupakokat és a polipropilénből készített csomagolóanyagokat, például samponos flakonokat a Holofon ZRt. és a Recyclen Kft. segítségével hasznosítják újra. Az így nyert másodnyersanyagból később hajótestek, hajódeszkák készülhetnek.  Ahogy azt már a tiszai versenyeken megszokhattuk, az összegyűjtött hulladékmennyiség 60%-a újrahasznosításra kerül.

Ahol mindenki a környezetvédelem nyertese
A petkalózok munkáját a sok szúnyog, a sűrű ártéri növényzet, a Tisza változékony vízállása, a magas partszakaszok és az esténként beköszöntő viharok sem könnyítették. A csapatok többsége azonban visszatérő vendége a Kupának, pontosan tudják, hogy mire vállalkoznak, miközben a tiszta Tisza víziója lebeg a szemük előtt. A bezsákolt hulladékért kapott petákpontokat ismét valós időben lehetett követni a PET Kupa weboldalán. A hagyomány szerint a legtöbb peták a hulladékgyűjtésért járt, de ügyességi versenyeken, vetélkedőkön és egymás munkájának segítéséért is lehetett pontokat szerezni. A IX. Felső-Tiszai PET Kupát a hatodik éve visszajáró vállalati hajó, a Siemens csapata nyerte. Idén két hajóval képviseltették magukat, a kupát a Siemens Energy vihette haza. A dicsőség mellett az újrahasznosított műanyagból készült kupát és a Zöldbolt online ökoáruház ajándékcsomagját vehették át a gergelyiugornyai ünnepélyes díjátadón. Minden elismerés a második helyezett PETrekészek nyíregyházi csapatának, akik némi helyismerettel, de először mérették meg magukat a rendezvényen. Harmadik helyen a Hangák veterán csapata végzett, itt a legtöbb nemzedék, gyerekek és nagypapájuk is évek óta részt vesznek a versenyen.
A kisebb létszámú, de lelkes csapatok munkáját a szervezők évek óta a Tisza Hőse díjjal ismerik el, a díj a fejenként legtöbb hulladékot összegyűjtő csapatnak jár. A tiszai uszadékfából faragott kupa idén ismét gyakorlott petkalóz kezekbe került: a PETúnia felnőttekből és gyerekekből álló csapata már negyedszer részesült az elismerésben.
A verseny során legtöbb segítséget nyújtó, jótetettekben élen járó csapat az Aztakeservit Értékőr Egyesület volt, amivel a fair play elismerést érdemelték ki.

Az átadó ünnepségen részt vett és beszédet mondott Tilki Attila országgyűlési képviselő, Szalainé Bíró Katalin Vásárosnamény alpolgármestere, Toldi Zoltán pedagógus, a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium részéről, illetve Krakkó Ákos, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kommunikációs vezetője.

A IX. Felső-Tiszai PET Kupa dobogós csapatai:
1. helyezett: Siemens Energy (10.950 peták)
2. helyezett: PETrekészek (9775 peták)
3. helyezett: Hangák (7120 peták)
Tisza Hőse díj: PETúnia
Fair play elismerés: Aztakeservit

Óriási elismerés a mezőny további lelkes csapatainak:
Aktív Magyarország, Amerikalózok, FesztPET, Főtáv SE, Grund, JoinTisza2, Mainstage, Nemzetközi civil hajó (Tilos, WWF, Papilio), Siemens Evező-SÖK, Tisza2,
valamint a PET Kupa önkéntes csapatának. A IX. Felső-Tiszai PET Kupához először csatlakozott a Multisalva Egyesület pethajója, ők a Szamoson gyűjtötték a hulladékot.

A csapatok célbaérkezéséről és a díjátadóról a Természetfilm.hu Egyesület készített kisfilmet:

Idén először a Pontonkonvoj három konténerből álló, vízen úszó elemei növelték a résztvevők komfortérzetét. Az úszómű zuhanyzóval, WC-vel felszerelt vizesblokkja, raktárhajója és főzésre alkalmas közösségi tere javította a megfáradt petkalózok közérzetét. A Pontonkonvoj a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával valósult meg.

Akik nélkül nem lett volna IX. Felső-Tiszai PET Kupa
A verseny az Innovációs és Technológiai Minisztérium főtámogatásával, Áder János fővédnöksége mellett valósult meg. A szervezők köszönetüket fejezik ki a SONAR Felső-Tisza-vidéki Búvár és Mentő Egyesület vízimentőinek, akik idén különösen nehéz körülmények között vigyáztak a pethajósok biztonságára. A pethajók építéséhez a Tisza Textil járult hozzá hasznos alapanyaggal. A verseny során a motoros, kiszolgáló hajókat a HONDA gyorsította. A PET flotta sok segítséget kapott a Tisza menti települések, Tiszabecs, Tiszacsécse, Túr-bukó (Tiszakóród), Tivadar, Palkonya, Vásárosnamény-Gergelyiugornya önkormányzataitól és vállalkozásaitól. A résztvevők komfortérzetét segítő új létesítmény, a Pontonkonvoj a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásának köszönhetően valósulhatott meg, építését a STORQUE.NET segítette. Külön köszönet jár a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság, és az Ökologistic Alapítvány közreműködéséért. A Henkel, a Siemens, a Messer Hungarogáz évek óta partnerek a folyótisztításban, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segített. A Konasoft online versenykövető felülettel, a DECK.hu hajózási felszerelésekkel támogatta a Tisza műanyagmentesítését. A Tilos Rádió évek óta élő bejelentkezésekkel viszi hírét a versenynek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek