A rovat kizárólagos támogatója

Négy újabb kamrát alakít ki Pakson a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója számára az RHK Kft. Közben fontos állomáshoz ért a nagy radioaktivitású hulladékok végleges, mecseki tárolójának előkészítése.

Fejleszti és bővíti létesítményeit a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK). Szakemberei eddig 4059 hordó kis- és közepes aktivitású hulladékot szállítottak a felszín alatti, bátaapáti tároló 1. kamrájába a Paksi Atomerőműből.

Már elkészült a második, a harmadik és a negyedik kamra bányászati kialakítása is. A két utóbbit már a paksi atomerőmű majdani leszerelésekor keletkező, egyes hulladékoknak, anyagoknak szánják. A szintén a paksi hulladékok tárolását szolgáló Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójába (KKÁT) jelenleg 8347 elhasznált atomerőművi fűtőelemet tárolnak, ismertette a társaság tájékoztatóján Kereki Ferenc ügyvezető igazgató.

Ez a létesítmény Pakson, az atomerőmű közelében található. Itt négy újabb kamra kialakítása folyik, átadásuk 2017-re várható. Mint az igazgató ismertette, novemberben a Nyugat-Mecsekben kialakították azt a kutatóárkot, amelyre a nagy radioaktivitású hulladékok végleges helyének kialakítását célzó kutatások miatt van szükség. Az előbbi három létesítményen túl olyan tárolót is fejleszt és üzemeltet a társaság, ahová nem atomerőművi hulladékok érkeznek. Ez Püspökszilágyon található, ahol az idén elindult a biztonságnövelő program második szakasza- írta a Világgazdaság Online.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás