A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Veszélyeztetett fajjá akarják nyilvánítani a kacsacsőrű emlőst ausztrál tudósok Victoria államban, mivel a kutatások szerint a tojásrakó emlős populációja jelentősen csökkent élőhelyének szűkülése és az éghajlat felmelegedése miatt. Joshua Griffiths ökológus, aki megvizsgálta a tudósok által benyújtott javaslatot alátámasztó adatokat, kiemelte, hogy az elmúlt 20-30 évben az államban mintegy 30 százalékkal csökkent a kacsacsőrű emlős populációja.

A különleges testfelépítésű, részben vízi életmódot folytató emlős főleg Ausztrália keleti partvidékén él a Queenslandtól Tasmániáig terjedő régióban. A mezőgazdasági termelés, a bányászat és az erdőgazdálkodás nagy területeket foglalt el az állat élőhelyéből az elmúlt évtizedekben, és a tavaly nyáron pusztító bozóttüzek tovább rontották  helyzetét – fűzte hozzá a tudós.

Az Ausztráliában tomboló bozóttüzekben tavaly szeptembertől februárig mintegy 3 milliárd koala, kenguru és más vadon élő állat pusztult el.

A veszélyeztetett státuszt Victoria államban azok a vadon élő állatok kapják meg, amelyeknél középtávon magas a kihalás kockázata. A veszélyeztetett listára kerülő állatfajok számára a kormány több forrást tud mozgósítani élőhelyük védelmében.
Ausztráliában minden állam külön vezeti a veszélyeztetett fajok listáját. Dél-Ausztráliában a kacsacsőrű emlős már a veszélyeztetett fajok között szerepel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás