A rovat kizárólagos támogatója

Magzata mellett 22 kg műanyagot találtak abban a bálnában, amit Szardínián sodort partra a víz. A tengerszemét a vízi világ egészét érinti, nem csupán Olaszországot, de minden országnak kötelessége harcolni ellene!

Az olasz környezetvédelmi miniszter, Sergio Costa osztotta meg a hírt facebookján, miszerint Szardínia partjainál egy nagy ámbráscet tetemét mosta partra a víz, melynek boncolásakor sokkoló kép tárult a tudósok szeme elé: a méhében fejlődő, szintén halott magzata mellett gyomrában 22 kg-nyi műanyagszemét gyűlt össze.

"Van itt még valaki, aki azt mondja, ezek nem fontos problémák? Számomra azok, és prioritást élveznek" – írta a miniszter bejegyzésében.

"A tengerszemét a vízi világ egészét érinti, nem csupán Olaszországot, de minden országnak kötelessége harcolni ellene és olyan törvényeket hozni, amelyekkel harcolhat ellene: nem ma, hanem már tegnap. Túlságosan elkényelmesedtünk, túl megengedőek voltunk a szemét-kérdésben az elmúlt években, aminek a levét ma isszuk meg, jobban mondva az állatok isszák helyettünk."

Nem véletlen, hogy a miniszter szívügyének tekinti a #salvamare (magyarul "tengermentés") törvénycsomag elfogadtatását, mely pár nap múlva kerül a miniszterek tanácsa elé és melynek célja, hogy a halászok műanyaghasználatának szabályozásával segítsen csökkenteni a tengeri állatok műanyaggal való érintkezését-írta az euronews.

Az Európai Parlament múlt héten elfogadott direktívája értelmében 2021-től betiltják az egyszer használatos, eldobható műanyagtermékeket – ezt a direktívát egyébként az Orbán- kormány
Fidesz-KDNP EP-képviselői nem szavazták meg.

"Esküszöm, hogy Olaszország az első országok közt lesz, melyek alkalmazni fogják ezt a törvényt" – írta a miniszter, majd hozzátette: "Minden polgármestert felszólítok, hogy helyhatósági rendeletben tiltsa be az eldobható műanyagok használatát városában, mint ahogy tették ezt például Capri szigetén vagy Nápolyban."

Az ámbráscet gyomrából kiszedett szemétben akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor, továbbá egy mosóporos zacskó, amelyen még jól olvasható volt a márkanév és a vonalkód.

 

A WWF nemzetközi zöldszervezet szerint a műanyag jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a tenger élővilágára, és az elmúlt két évben legalább öt bálna halálát okozta a világon. A nagy, más néven óriás ámbráscet kihalófélben van a Földközi-tengerben. Korábban egy, a Fülöp-szigeteken partra sodródott bálna gyomrából 40 kilogrammnyi műanyag került elő.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek