Hirdetés

Tegnap a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában meggyógyított fehér gólyát engedtek szabadon Magyarcsanád közelében. A madarat a március közepi havazás gyengítette le.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmondta, hogy a meglehetősen rossz állapotban lévő madarat Magyarcsanád közeléből a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársa vitte be a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába. A fehér gólya (Ciconia ciconia) az állatorvosi ellátásnak és a gondozók szakértelmének köszönhetően megerősödött, így visszatérhet a természetbe. Bár a fehér gólyák többsége április elején már fészket rak, talán még nincs késő ehhez és a nyolcéves madárnak idén is lehetnek fiókái – közölte a szakember.

Addig nem akarták szabadon engedni a gólyát, amíg teljes bizonyossággal meg nem győződtek arról, elég erős ahhoz, hogy a természetben boldoguljon. A legyengült gólya színes jelölő gyűrűvel is rendelkezett, amely szerint még fiókaként Makó térségében gyűrűzték meg 2005-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei. A gólya 2010 és 2012 között Csanádpalota közelében fészkelt.

Az igazgató elmondta, viszonylag gyakran érkeznek fehér gólyák a természetvédelmi mentőközpontba. A madarak egy része olyan súlyos sérüléseket szenved például áramütés következtében, hogy röpképtelenné válik és az állatkert lakója marad. A Szegedi Vadasparkban jelenleg is 14-15 fehér gólyát nevelnek az egyik tónál.

Magyarországon mintegy ötezer fehérgólya-pár fészkel, ez a szám mintegy harmada a második világháború előttinek. A fokozottan védett madarakat leginkább élőhelyeik csökkenése, a gyepek felszántása veszélyezteti, de sok madár pusztulását okozza áramütés is. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás