A rovat kizárólagos támogatója

Egy hónap sincs hátra az EU-s kazáncsere-rendelet életbe lépéséig, de néhány kazántípust már most lehetetlen beszerezni. Több százezer család viszont megúszhatja a kazáncserét. A kormány módosította a szabályokat, és a többlakásos társasházban élőknek július 1-je után sem kell kötelezően kondenzációs kazánra cserélniük meghibásodott kéményes készülékeiket.

A társasházi lakásokban élőknek 2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánt venniük, ha meglévő kéményes kazánjuk elromlik. Az enyhítés a 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombikazánokra vonatkozik, kizárólag azokban a társasházi lakásokban, ahol a kazánok több kiállással rendelkező égéstermék-elvezető rendszerbe, azaz gyűjtőkéménybe csatlakoznak. A szabályozás enyhítésének oka, hogy a társasházi közös kéményekbe nem telepíthető egyszerre nem kondenzációs üzemű és kondenzációs működésű készülék – mondta Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa.

Jó hír, hogy nemcsak a forgalmazóknál lévő raktárkészletből válogathatunk, a gyártók engedélyt kaptak a kijelölt készülékek meghosszabbított gyártására is 2018-ig.

Statisztikák azt mutatják, hogy aki kondenzációs készülékre akart váltani, az előrelátóbb volt, és még tavaly év végén elintézte a kazáncserét. Sokan még csak most kaptak észbe, és a kazánárak tavalyhoz képest 10 százalékkal megugrottak.
 

A turbós kazánok ideje lejárt

A turbós kazánnal rendelkezőknek nincs választásuk, rájuk ugyanis nem vonatkozik a szabályozás enyhítése. Ha meglévő berendezésük július 1-jét követően cserére szorul, 400-500 ezer Ft-os beruházással számolhatnak a teljes kondenzációs kazáncserét illetően. A kazáncseredömping miatt a kivitelezők nagy része már csak júliusi kezdéssel vállal új munkákat – tette hozzá Patonai Roland.
 

Aki trükközik, bukja a garanciát is

Valószínűleg július 1-jét követően lesznek olyanok, akik fű alatt megpróbálják majd elintézni a turbós vagy kéményes készülékcserét egy nem engedélyezett kazánra, ők viszont többszörösen is pórul járhatnak, mivel a büntetés veszélye mellett elesnek az új készülék garanciájától a hivatalos beüzemelés hiánya miatt – mondta Patonai Roland az origónak.
 

Kötelező kazáncsere: mi lehet a megoldás?

Kötelező kazáncsere: mi lehet a megoldás?

A hamarosan kötelezővé váló kondenzációs kazán beszerelése a 30 százalékos megtakarítás miatt gyorsan megtérülhet, de ha új rendszerrel párosul, négyszer nagyobb terhet ró a beruházóra. Segítséget az Otthon Melege program vagy a lakástakarék adhat- írtuk két hete.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek